Suomessa on vietetty hävikkiviikkoa 13.-19.9.2021. Tämä on hienoa, koska ruoka on aivan liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi, kuten sanotaan havikkiviikko.fi:ssa (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Haagan toimintatalon Tuula Pöyhönen (keittiötyön ohjaaja) kertoo, että ruokaa tehdessä Haagassa kiinnitetään aina huomiota siihen, ettei ruokahävikkiä synny. Käytännössä vain kuoria ja kahvinpuruja päätyy biojätteisiin. 

Lisäksi on pidetty huolta myös muista ympäristöasioista, mm. siten, että valoja ei pidetä turhaan päällä ja etenkin vedenkäyttöön on kiinnitetty huomiota. Veden suhteen helposti nimittäin ajattelee kuten keittiötyössä mukana ollut palvelunkäyttäjä “vesihän ei maksa mitään”. Tosiasiassa vedenkulutus aiheuttaa monenlaista menekkiä; veden kuljetukseen, lämmitykseen ja viemäröintiin käytetään rutkasti energiaa. 

Myös lajittelu on ollut pitkään arjen käytäntö Niemikotisäätiön yksiköissä, mutta kun palvelunkäyttäjä asetti Haagassa hyvän ja yksinkertaisen kysymyksen lajittelusta – “miksi” – päätimme kirjata vuoden 2022 ympäristöohjelmaan lajittelusta ja muusta ympäristönsäästöstä infotuokiot yksiköihin ensi vuodelle.

Hävikitöntä syksyä kaikille!

toivottelee Niemikotisäätiön ympäristötyöryhmä

… ja ps. varustautukaa liikkumaan lokakuussa, siitä lisää tuonnempana