Niemikotisäätiön yksiköissä on koronarajoitustenkin aikana monipuolisesti tukea sekä puhelimitse että etä- ja lähitapaamisinakin.

Ota yhteyttä omaan ohjaajaasi tai yksikköösi. Palvelut ovat sinua varten myös etänä.

Niilon vapaa vertais-chat on aina auki ja kokemus­asian­tuntijoiden vetämä chat-kahvila ti klo 17 ja la klo 14.

Lue lisää >

Palvelunkäyttäjä, saat apua sähköiseen asiointiin ja yhteydenpitoon Mieli Töihin -yksiköstä. Lue lisää.

Onko sinulla hyvä linkki, joka voisi auttaa korona-pandemian aikana? Lähetä se meille tällä lomakkeella!
Linkkivinkki

Vertaisohjaajat ja kokemusasiantuntijat ovat toipumisessaan jo pitkällä

Usein käy niin, että kun useita kuukausia viettää aikaa vain lähinnä palvelunkäyttäjien, henkilökunnan ja lääkäreiden luoman piirin sisällä, kaikki alkaa tuntua itsestään selvältä eikä enää tajua, miten paljon siihen piiriin kuulumattomat ihmettelevät sitä touhua. Yksi suurimmista ihmetyksen aiheista ovat raha-asiat. Itse olen yli kymmenen vuotta tehnyt työtoimintaa, eli olen ahkeruusrahan tienaaja. Suuri syy työntekoon ahkeruusrahalla onkin virikkeiden saaminen, toiminnallisuuden ylläpito ja arkirutiinikehyksen ylläpito. Ja pakollistahan kyseinen työ ei ole. Itse teen niitä esimerkiksi vain kolmena päivänä viikossa.

Vertaisohjaaja- ja kokemusasiantuntijakursseista ei saa korvausta ja aikakin niihin pitää itse löytää. Kouluttautua voi omasta aloitteesta, mutta usein myös ammattilaiset ehdottavat mukaan lähtöä palvelunkäyttäjille. Eri ihmisillä on eri vaikuttimet lähteä toimintaan mukaan. Kyse on tavallaan ammattitaidosta. Teemme tavallaan samaa työtä kuin hoitoalan koulutetut asiantuntijat, yhdessä heidän kanssaan. Saamme työstä ja kokouksista myös korvausta. En nyt paljasta kuinka paljon, mutta tosiasia on, että korvausten maksaminen on enemmänkin nousussa kuin laskusuhdanteessa. Kaikkiahan ei kouluteta saman tahon toimesta, eivätkä kaikki päädy samoihin töihin. Esimerkiksi Niemikotisäätiö kouluttaa omat kokemusasiantuntijansa, jotka pääasiassa päätyvät säätiön tehtäviin.

Usein kokemusasiantuntija kohtaa asiakkaita, jotka ovat samassa tilanteessa missä itse on ollut pitkän aikaa aikaisemmin. Haluamme kehittää alaa ja olla mukana muun muassa alan muutoksissa. Tiedämme mikä on hyväksi ja mikä ei. Tarjoamme omaa asiantuntemustamme niistä asioista, joista meillä on kokemusta. Osa jopa lähtee työllistymään oltuaan ensin vertaisohjaaja- tai kokemusasiantuntijatehtävissä. Joissain paikoissa on jo päivystävä kokemusasiantuntija. Vertaisohjaajilla ja kokemusasiantuntijoilla tulee olla tietty määrä toipumista alla, että selviää töistä. Työnohjaus ja ammattilaisen tuki on siksi tärkeää. Olen myös pannut merkille kuvioissa vallitsevan innokkuuden ja vapaaehtoisuuden.

Päivi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös