Huonekasvien keväthuolto

Tämä anopinkieli voisi jo tykätä isommasta ruukusta.

Kevään tullen on hyvä huoltaa myös rakkaita viherkasveja, jotta nekin pystyvät iloitsemaan kevään tulosta ja uudesta kasvukaudesta ikkunalla. Voit esimerkiksi tuoda isolehtiset ruukkukasvit keittiön lavuaariin ja suihkutella niitä puhtaaksi, tai vain pyyhkiä niiden lehtiä pölystä kostealla rätillä. Kasvit virkistyvät ihan silmissä ja suihkuttelu tuo myös ilmaan mukavasti lisää kosteutta. 

Keväällä on myös hyvä aika vaihtaa kasvien multia, ja tarvittaessa siirtää niitä isompaan ruukkuun, mutta myös kasvattaa lisää kasveja pistokkaista. Käytä huonekasveille isoimmista kaupoista löytyvää huonekasvimultaa puutarhamullan sijaan. Muista myös tarkastaa, että uudessa ruukussa on reikä pohjassa. Reiättömät ruukut ovat lähinnä koristetarkoitukseen. 

Mullan vaihto tapahtuu kallistamalla vanhaa ruukkua, ja irrottamalla juuripaakku varovasti ruukusta. Voit hieman karistella multapaakusta vanhaa multaa ja löystytellä juuria hieman, jos juuripaakku on hyvin tiukan  oloinen. Muista laittaa uuden ruukun pohjalle kiviä, pieniä ruukunpalasia tai muuta jolloin estät sen, että vesi vaan nopeasti valuisi ruukusta läpi. Lisää hieman uutta multaa ruukkuun ja aseta huonekasvi juuripaakkuineen uuteen ruukkuun. Täytä ruukkua mullalla niin että kasvi jaa ruukkuun keskelle tukevasti ja voit tiivistää mullan ruukkuun suhteellisen tiiviiksi sen ympärille. Kastele kasvia hieman. 

Uudestaan ruukutetut kasvit piristyvät mullassa olevista ravinteista, ja pienimmät niistä voivat pärjätä uuden mullan ravinne määrällä. Isoja, reheväkasvuisia huonekasvilajeja voi lannoittaa kasvukaudella noin maaliskuu-lokakuu esimerkiksi kasteluveteen lisätyllä kasviravinteella. Kasvit myös pitävät sumutepullolla sumuttelusta, mutta varo ettet kastele ikkunalautaa läpimäräksi. Silloin on vaarana, että maalipinnat kärsivät tästä. 

Huonekasvien lisääminen pistokkaista

Pistokkaita, laita juurtumaan vesilasiin.

Keväällä on hyvä aika myös lisätä omia vanhoja kasvejaan, tai hankkia kätevästi ja ilmaiseksi itselleen uusia kasvikavereita.  Joitakin kasveja voi lisätä silloin kun huomaa että ne ovat kasvattaneet ruukkuunsa vieri viereen uusia versoja. Voit varovasti nostaa tai kaivaa tällaisen ns. juuripistokkaan ylös mullasta, tai irrottaa sen vanhan kasvin juuripaakusta ja istuttaa uudestaan omaan ruukkuunsa. Toisista kasveista voit leikata latvasta tai sivuhaarasta pätkän, jossa on muutamia lehtipareja. Nämä ovat verso- ja latvapistokkaita, jotka lähtevät kasvattamaan uusia juuria, kun laitat ne vesilasiin juurtumaan. Jotkut kasvit lisääntyvät myös kasvullisista rönsyistä kuten esimerkiksi rönsylilja. Ne voidaan myös juurruttaa vesilasissa. Pidä tällöin huolta, että vesilasissa on koko ajan vettä. Myöhemmin voit istuttaa juuria kasvattaneet pistokkaat omaan uuteen ruukkuunsa. 

Huonekasvit tuovat viihtyvyyttä ja parantavat ilmanlaatua

Huonekasvit vaikuttavat monella tapaa kodin viihtyvyyteen. Ne nostavat ilmankosteutta, parantavat ilmanlaatua ja tuovat pienen palan vihreää luontoa kotiin. 

Kasvien hengitys toimii päinvastoin kuin ihmisellä. Kasvit ottavat ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat happea. Näin kasvit tuottavat huoneilmaan puhdasta happea ihmisten hengitettäväksi. Kasvien hoito tuo mielekkyyttä samalla mekanismilla, kun sanotaan että lemmikkieläimen silittäminen laskee ihmisen verenpainetta. Niiden hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen parantaa usein mielialaa ja tuo mielekkyyttä. 

Nasa tutki v. 1989 kasvien ilmaa puhdistavia vaikutuksia ja tosi että erityisesti tietyt huonekasvit voivat parantaa ilmanlaatua, ja poistaa ilmasta haitallisia yhdisteitä, joita voi tulla ulkoa liikenteestä tai esimerkiksi maaleista tai talojen rakenteista. Näitä kasveja ovat esimerkiksi anopinkieli, kirjovehka, kulta- ja vuoripalmu, kultaköynnös, limoviikuna, liuska-aralia, rönsylilja ja traakkipuu. Mitä laajempi on kasvin lehtipinta-ala, sitä suurempi ilman puhdistusvaikutus näillä kasveilla todettiin olevan. 

Nyt toukokuussa on hyvä aika innostua vanhojen kasvien hoidosta, tai hankkia uusia kasvikavereita. Pienellä hoidolla saat huonekasvit kiitollisiksi ja ne jaksavat taas ilahduttaa sinua uudella kasvulla. 

Kirjoittaja, Anna Ali-Mattila, kuuluu Niemikotisäätiön ympäristötyöryhmään, jossa ideoidaan aktiivisesti erilaisia teemoja hyvinvointimme ja ympäristön toipumisen edistämiseksi.

Ympäristövuosikellossamme on käynnissä touhukas toukokuu, jolloin keskitymme kodinhoitoon ja muihin keväisiin puuhiin.

Muista myös toukokuussa alkava kaupunkiviljely! Lue lisää siitä täällä >