Niemikotisäätiön yksiköissä on koronarajoitustenkin aikana monipuolisesti tukea sekä puhelimitse että etä- ja lähitapaamisinakin.

Ota yhteyttä omaan ohjaajaasi tai yksikköösi. Palvelut ovat sinua varten myös etänä.

Koronaohje

Jos tunnet koronaoireita (päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kuume, pahoinvointi, ripuli), toimi näin:

  1. Ota yhteyttä yksikkösi ohjaajaan. Yöaikaan voit ottaa yhteyttä päivystysnumeroon 050 573 5658 tai sähköpostitse paivystys@niemikoti.fi
  2. Tee oirearvio Oma olossa (https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649) tai jos et pysty tekemään oirearviota, soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.
  3. Odota ohjeita äläkä mielellään tapaa ketään ennen tarkempien ohjeiden saamista.

Palvelunkäyttäjä, saat apua sähköiseen asiointiin ja yhteydenpitoon Mieli Töihin -yksiköstä. Lue lisää.

Onko sinulla hyvä linkki, joka voisi auttaa korona-pandemian aikana? Lähetä se meille tällä lomakkeella!
Linkkivinkki

Niemikotisäätiön toiminnallisen kuntoutuksen yksiköt avaavat ovensa hallitusti ja asteittain 1.6.2020

Toimintaan mukaan vain oireettomana

Paluu toiminnallisen kuntoutuksen yksiköihin edellyttää sitä, että palvelunkäyttäjällä ei ole lainkaan koronaviruksen oireita kuten esim. kuumetta, kurkkukipua, päänsärkyä, kuivaa yskää, hengenahdistusta tai ripulia.

Yksin asuvat ensin

Priorisoidaan yksin asuvat palvelunkäyttäjät. Heille on mahdollista palata em. yksiköihin 1.6. alkaen. Asumisyksiköissä asuvien paluu elokuussa. Heidän osaltaan etätuki jatkuu yhä normaalisti. Uusia palvelunkäyttäjiä otetaan syyskuussa. Alustavat aikataulut eivät ole sitovia ja voivat muuttua koronatilanteen mukaan. Niemikotisäätiössä seurataan ja reagoidaan mahdollisiin koronatilanteessa tapahtuviin muutoksiin.

Käynnit yhdessä yksikössä

Toiminnallisen kuntoutuksen piirissä olevat palvelunkäyttäjät joutuvat valitsemaan yhden yksikön, minkä palveluita käyttävät. Siirtyminen eri yksiköiden välillä ei toistaiseksi ole mahdollista, vaikka henkilö olisi aiemmin käynyt viikoittain useammassa kuin yhdessä toimintayksikössä.

Niille palvelunkäyttäjille, jotka käyvät työ- ja paivätoiminnassa säätiön ulkopuolisissa yksiköissä suositellaan käyntien välttämistä toistaiseksi.

Kaikille avoimia ryhmiä ei toistaiseksi järjestetä

Päivätoiminnassa aiemmin järjestettyjä ja kesäksi jo suunniteltuja kaikille palvelunkäyttäjille avoimia ryhmiä ei tässä tilanteessa voida toteuttaa.

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmiin lukeutuvien palvelunkäyttäjien määrittelyssä käytetään apuna THL:n jatkuvasti päivittyvää listaa riskiryhmään kuuluvista henkilöistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

Riskiryhmän kohdalla, jos palvelujenkäyttäjä itse haluaa tulla, noudatetaan erityistä varovaisuutta. Tämä tarkoittaa mm. työaikojen ja tehtävien sopimista tarkasti erikseen ko. palvelujenkäyttäjän kanssa, niin että varmasti esim. turvavälit säilyvät. Suositellaan, että riskiryhmiin kuuluvat keskustelevat paluustaan yksikköön oman lääkärinsä kanssa.

Ryhmätoiminta

Ryhmäkoko pidetään pienenä max. 10 henkeä. Ryhmiä ei saa sekoittaa keskenään, vaan ryhmän tulee koostua samoista, pysyvistä jäsenistä.

Ulkona toteutettava toiminta

Suositaan mahdollisuuksien mukaan ulkona toteutettavaa toimintaa. Ulkona turvävälien toteuttaminen on helpompaa, kuin yksiköiden osin ahtaissa toimitiloissa.

Kävijöiden porrastaminen kahteen vuoroon

Yhtenä käytännön keinona paikalla olevien palvelunkäyttäjien määrän rajaamisessa on se, että toiminta jaetaan aamu- ja iltapäivävuoroihin. Tämä rajoittaa kontaktien määrää.

Ruokailut

Mikäli yksikössä järjestetään ruokailu, tulee se toteuttaa jakamalla ruokailijat pienempiin ryhmiin, jotka ruokailevat eri aikoina. Suositaan tässä tilanteessa omien eväiden tuomista ja itsenäistä ruokailua.

Tilojen tehostettu siivous ja ohjattu käsihygienia

Tilojen siivoukseen asianmukaisilla vahvasti emäspohjaisilla aineilla kiinnitetään erityistä huomiota. Erityisesti kaikki työpinnat, ovenkahvat, näppäimistöt ym. puhdistetaan tarkasti. Järjestelmällinen puhdistus myös aamu- ja iltapäivävuorojen välillä.

Käsihygienian osalta käsienpesu aina heti toimintayksikköön tulon jälkeen ohjatusti ja pitkin päivää tarpeen mukaan.

Suu- ja nenäsuojaimien käyttö

Työ-ja päivätoiminnan osalta tästä ei ole voimassaolevaa velvoittavaa ohjeistusta, mutta seurataan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä asian osalta, jotka voivat tarkentua. STM.n 13.5 2020 antama velvoittava ohje suu- ja nenäsuojaimen käytöstä asumiseen liittyvissä palveluissa laajenee mahdollisesti lähiaikoina myös toiminnalliseen kuntoutukseen.

Työkeskustoiminnan alihankintatyömäärät

Työtilausten vastaanotossa huomioidaan pienentynyt palvelujenkäyttäjien määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että työt tulee mitoittaa nykyisen pienentyneen palvelujenkäyttäjien määrän mukaan. Tärkeintä on sekä palvelujenkäyttäjien että henkilökunnan turvallisuus, ei mahdollisimman suuret tuotantomäärät.

Vierailijat ja opiskelijat

Vierailukielto Niemikotisäätiön toiminalliseen kuntoutukseen on edelleen voimassa. Opiskelijoiden osalta harjoittelujaksoja voidaan sopia syksylle. Harjoittelujaksoja sopiessa tulee huomioida se, että jaksojen toteutuminen riippuu aina vallitsevasta koronatilanteesta.

Ohjeistuksen noudattaminen

Toiminnallisen kuntoutuksen avaamiseen liittyvä ohjeistus on sitova. Mikäli palvelunkäyttäjä ei sitoudu annettuihin ohjeistuksiin tai muuten osoittaa piittaamattomuutta koronaan liittyvistä turvaohjeista, voidaan hänen käyntinsä toiminallisen kuntoutuksen yksikköön evätä.

Yksiköiden tarkentavat ohjeet

Niemikotisäätiön toiminnallisen kuntoutuksen yksiköillä on tämän yleisen ohjeistuksen lisäksi omia toimipaikkakohtaisia ohjeita, mitkä tarkentavat tätä yleistä ohjeistusta.

2 ajatusta aiheesta “Niemikotisäätiön toiminnallisen kuntoutuksen yksiköt avaavat ovensa hallitusti ja asteittain 1.6.2020”

  1. Paluuviite: Niemikotisäätiön toiminnallisen kuntoutuksen yksiköt avaavat ovensa hallitusti ja asteittain 1.6.2020 - Niemikotisäätiö - Me - Niemikotisäätiö on paras paikka toipua!

  2. Paluuviite: Niemikotisäätiön toiminnallisen kuntoutuksen yksiköt avaavat ovensa hallitusti ja asteittain 1.6.2020 - Niemikotisäätiö - Niemikotisäätiö

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös