Hain kokemusasiantuntijakoulutukseen, koska haluan tehdä Tourettea ja Ocd:tä tunnetummaksi ihmisille, kun tosi monella on hyvin kapea kuva esimerkiksi Tourettesta, vaikka eri ihmisten kesken se voi ilmetä eri tavoin ja erilaisina oireina. 

Haluan myös tuoda ahdistuksen kokemista/tunnetta tutuksi ja sitä miltä tuntuu elää Touretten ja Ocd:n kanssa päivittäin. Haluan myös kertoa tarinani ja kertoa esimerkiksi, miten minä olen selvinnyt elämässäni erilaisista vaikeuksista. Olen myös aika sosiaalinen luonne, joten luulen että siitä on kokemusasiantuntijana hyötyä. 

Minua on erityisessä Ocd:ssa eli pakkoajatuspainotteisessa häiriössä auttanut kognitiivinen käyttäytymisterapia, jossa tehtiin altistumisharjoituksia ihanan terapeuttini avulla. Ahdistuksen hallinnassa minua on auttanut asumisyksikköni ohjaajien kanssa puhuminen sekä välillä myös ystävieni kanssa keskustelu sekä yritteliäs luonne sekä positiivinen suhtautuminen Touretten aiheuttamiin tikseihin. 

Kokemusasiantuntijana toivon voivani tehdä sairauksiani tunnetummaksi terveydenhoitoalan ammattilaisille ja siksi minua kiinnostaisi luennoilla/seminaareissa puhuminen ja tarinani kertominen. Toivon myös, että saisin osallistua vertaistukiryhmien toimintaan, koska minä myös saan voimaa, kun saa keskustella ihmisten kanssa jotka ovat samassa tilanteessa. Toivon että muut saavat apua esimerkiksi tarinastani ja minä voisin auttaa muita. Toivon, että kokemusasiantuntijana minusta välittyy lempeä ja empaattinen kuva sekä hauska, vitsaileva, iloinen luonteeni vaikka olen myös välillä pohdiskeleva ja vakavakin. 

Olen kiinnostunut eri kulttuureista ja oppimaan kielistä. Lähipiirissäni on myös transsukupuolinen henkilö ja ulkomaalaistaustaisia ystäviä, jotka ovat ikävä kyllä kokeneet rasismia, joten jonkin verran heidän kauttaan tietoa myös noista asioista. Pidän itseäni suvaitsevaisena ihmisenä ja osaan samastua muiden kokemuksiin ja laittaa itseni heidän kenkiinsä aika hyvin varsinkin, jos olen ollut itse samassa tilanteessa. Olen myös monessa asiassa perfektionisti, joten saisin olla siinä suhteessa välillä lempeämpi itseäni kohtaan. 

Pidän erityisesti afrikkalaisista kielistä, ruuasta, musiikista ja ihmisistä. Puhun englantia todella hyvin sekä espanjaa ja ranskaa jonkun verran. 

Odotan innolla, että pääsen tekemään töitä kokemusasiantuntijana ja uskon sen tuottavan sisältöä ja iloa elämääni. Olen valmis työskentelemään kokemusasiantuntijana myös englannin kielellä, jos tarve vaatii.

Lotta

Mikä on Touretten oireyhtymä ja mistä se johtuu?

Tourette-symboli, turkoosi nauha

Touretten oireyhtymä (Touretten syndrooma, TS) on lapsuudessa alkava neurologinen häiriö, jolle ovat ominaista äkilliset ja hallitsemattomat kohtaukset eli tic-oireet. Oireet vaihtelevat silmien räpyttelystä, yskimisestä ja nykimisestä monimuotoisiin, koko kehon laajuisiin liikkeisiin sekä äännähdyksiin.

Touretten oireyhtymän tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä. Taipumus tic-oireisiin ja pakko-oireisiin on melko vahvasti perinnöllinen. Touretten syndroomasta kärsivän lähisukulaisella saattaa olla lievempi nykimishäiriö tai pakko-oireinen häiriö.

Ympäristötekijöiden merkitys on epäselvä, mutta stressi ja kuormittavat tilanteet voivat laukaista häiriön tai vaikeuttaa jo aiemmin ilmenneitä oireita. Sukupuolella on vaikutusta oireiden esiintyvyyteen. Touretten oireyhtymää esiintyy pojilla noin 3–10 kertaa useammin kuin tytöillä.

Oireyhtymään liittyy usein muitakin neuropsykiatrisia häiriöitä, joista yleisimmät ovat tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö (ADHD) ja pakko-oireinen häiriö (OCD).

Touretten oireyhtymä ei rappeuta elimistöä tai muuta kehoa, eikä se vaikuta henkilön älyllisiin kykyihin tai muistiin. Oireyhtymää sairastava henkilö voi kuitenkin joutua kohtaamaan sosiaalisia haasteita ja ennakkoluuloja muilta ihmisiltä. Tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt, minkä seurauksena oireyhtymästä kärsiviä ymmärretään paremmin (www.terveystalo.com).