Juhlavuosi huipentui Kulttuuritalolla 12.10.2023

Niemikotisäätiön toiminnan aloittamisesta tulee tänä vuonna 40 vuotta täyteen ja sitä on juhlistettu pitkin vuotta työpajoin, avoimin ovin ja virtuaaliesittelyin.

Pääjuhla suunniteltiin, toteutettiin ja vietettiin juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä palvelunkäyttäjien kanssa Kulttuuritalolla 12.10.2023. 

Kuvat: Joni Pääskynpää

Avoimia ovia ja virtuaaliesittelyjä pitkin vuotta

Työvalmentaja ja ohjaaja Satu Rintala on tehnyt pitkin juhlavuotta kivoja virtuaaliesittelyjä yksiköistä. Jotkut yksiköt ovat tehneet esittelynsä omin voimin; mukana mm. 3D-esitys Mieli Töihin -yksiköstä ja Haagan toimintatalon lehtiryhmän tekemä hauska video.

Virtuaaliesittelyt olivat nähtävillä juhlatilan aulassa. Esittelyjä koostetaan edelleen jatkuvana juhlavuotena Niemikotisäätiön Youtube-kanavalle ja ne ovat nähtävissä yksiköiden omilla sivuilla – ohessa kaksi esimerkkiä.

Taidetta yli rajojen

Kulttuuritalon lämpiössä oli Kare Poutasen trubaduurisoitannan säestämänä taidenäyttely, jonka kokosi, ripusti ja purki taidetiimin kanssa Hyvä mieli -lehden päätoimittaja Niina Sahlberg.

Näyttelyn taidokkaat ja monipuoliset teokset ovat nähtävissä myös 31.10.-24.11.2023 Galleria Mielentilassa. 

Ylirajojen

Juhlasanomissa muistelua, nykyhetkeä ja tulevaa

Juhlassa jaettiin 16-sivuinen Juhlasanomalehti, jonka teki Me-tiimi. Me-tiimi on me.niemikoti.fi-yhteisösivustoa ylläpitävä poppoo, johon kuuluu palvelunkäyttäjiä ja säätiön työntekijöitä. Tiimi tuottaa sisältöä me-sivuille sekä muita erilaisia kampanjoita ja viestintäponnistuksia kuten podcast, kirjoitus- ja valokuvauskilpailut sekä taas ajankohtaiset kivat joulukortit.

Sanna-Mari Ikävalko palkittiin juhlassa kirjoituskilpailun voittajana, katso tulokset täällä > tai lue sivu 7 juhlasanomista.

Raja ylittyi, alkoi sairaus.
Miten olla? 

Kaksoiselämä, kulissit,
mustat vuodet. 

Paljastuin!
Häpeä, yksinäisyys. 

Kulttuuripaja Elvis:
ei tuomittukaan. Tervetuloa!
Leiri, irtiotto.
Happea! 

Kokeiluja, takapakkeja,
aina sai palata.
Työtoiminta, valmennus, kokemusasiantuntijakoulutus.
Töitä, itsetuntemusta, toivoa. 

Meitä kuunnellaan,
saamme vaikuttaa. 

Yhdessä uuteen,
vaalien vanhaa. 

Juhlasanomien sisältö

 • Mauno Vihermaa – kuntoutuspalvelujen veteraani (Heikki Krook), sivu 2
 • Toiminnanjohtaja Seppo Eronen juhlavuoden tunnelmissa (Heikki Krook ja Elina Salo), sivut 4 ja 5
 • “Mitä olet saanut Niemikotisäätiöltä, mitä se on tuonut sinulle?” (Elina Salo), sivu 6
 • Niemikotisäätiö 40 vuotta – mitä ajatuksia Niemikotisäätiö sinussa herättää? Kirjoituskilpailun tulokset, sivu 7
 • Kokemustarina, Elina (Elina Salo), sivu 8
 • Emma Heikkinen toivoisi lisää työmahdollisuuksia osatyökykyisille (Elina Salo), sivu 10
 • Työntekijät pysyvät, yksiköt muuntuvat (Katja Lampela), sivu 11
 • Ihmisten käyttäytyminen on aina kiinnostanut Minna Tikka-Lapveteläistä (Elina Salo), sivu 12
 • Henkilöstön hyvinvoinnin 7 avainasiaa (niemikoti.fi), sivu 13
 • Yhteiskunnallinen yritys, sivu 13
 • Hyvinvointia ja ympäristöhyvinvointia (Katja Lampela), sivu 14
 • Tästäkin eteenpäin yhdessä näkyen ja kuuluen (Katja Lampela), sivu 15
 • Yhteystiedot ja Yhdessä-laulun sanat, sivu 16

Rohkeus, sitoutuneisuus, monipuolisuus, yhdessä tekeminen

Toiminnanjohtaja Seppo Eronen avasi nämä neljä Niemikotisäätiön keskeistä teemaa aloituspuheenvuorossaan, jonka jälkeen yllätyksenä Sepolle ja varmasti myös apulaisjohtaja Jouni Nisulalle lahjoitettiin tilkkutäkit tunnustuksena pitkästä rupeamasta palvelunkäyttäjien ja henkilökunnan edunvalvojina. Tilkut oli tehty toimintakeskus Villa Borgiksen työpajoissa ja yhteenompelu täkeiksi Ompelimossa. Yhteistyössä tehtiin siis nekin!

Olette tehneet siellä todella vaikuttavaa työtä palvelunkäyttäjien hyväksi. 40 vuotta on pitkä aika ja olette osa Helsingin alueen ja koko Suomen mielenterveyden edistämisen historiaa. Voin sanoa näin henkilökohtaisesti, että kun sosiaalipsykiatria on vienyt minua, niin Niemikotisäätiön esimerkki on ollut siinä yksi todella iso vaikuttava tekijä. Ihan vilpittömästi ja kaikella sydämellä. Olen seurannut teidän tekemisiänne siitä asti, kun olemme tehneet yhteistyötä SSYK:n sisällä ja Menten ja Niemikotisäätiön välillä. Meidän aikaisempi yhteistyö esimerkiksi laadun ja liiketoiminta-osaamisen kehittämisessä vuosien 2015 – 2018 aikana oli todella mielekästä ja opimme Niemikotisäätiöltä silloin paljon. Teidän saavutuksenne esimerkiksi kokemusasiantuntijuuden ja digi-osallisuuden kehittämisessä on ollut ihailtavaa ja merkittävää. 

ONNEA siis teille nyt ja MENESTYSTÄ  tulevaisuuteen! Tehkää hyvinvointia yhtä vaikuttavasti kun tähänkin mennessä ja toivottavasti teemme vielä jatkossakin yhteistyötä ja avunantoa puolin ja toisin 💛

Maria Korhonen, toiminnanjohtaja,
Mente Palvelut

Yhdessä-biisi ja Värttinä

Yksiköissä pitkin juhlavuotta pidetyissä työpajoissa mietittiin myös sanallisesti mitä se ”yhdessä” kenellekin tarkoittaa. Näistä ajatuksista koostettiin Yhdessä-laulu, jonka esitti pääjuhlassa palvelunkäyttäjistä, henkilökunnasta ja musiikin ammattilaisesta koostuva bändi.

Biisi huipentui Värttinän mukaantuloon esitykseen – salissa oli hieno tunnelma ja Värttinä jatkoi hauskaa meininkiä osallistavalla esityksellään.

Joskus pitää huutaa,
että saa äänensä kuuluviin.

Yhdessä

Riittää, kun tulet mukaan.
Ei kaikki ole niin vakavaa.
Yhdessä kaikki on helpompaa,
pääset muiden kanssa jakamaan.

Yhdessä

Ollaan kaikki samassa tasossa,
ihmisiä tässä hullussa maailmassa.
Yritetään vain pystyssä pysyä,
toisiltamme kysyä:

Ootko ookoo?
Saatko olla sinä?
Uskallatko olla ja rakastaa?

Yhdessä

Lopuksi

Erityiskiitos illan juontaneelle valovoimaiselle Emma Lehtovuorelle. Hän pääsi onnettareksi jo legendaaristen Mentalisti Annen ja Taikuri Pasin arvontanumeroon. Juhlassa arvottiin kolme pussukkaa, joissa naposteltavaa ja kirjakauppalahjakortteja.

Suurkiitokset myös Joni Pääskynpäälle komeista valokuvista!

Kyllä sitä tehtiin ja kyllä se kannatti – näin voi sanoa koko ahkeran juhlatiimin puolesta. Kiitos kaikille ja jatketaan hyvää työtämme yhdessä!