Villa Borgiksen kesä meni aktiivisissa merkeissä. Muut säätiön toimintayksiköt Valttia lukuunottamatta olivat heinäkuun suljettuina. 

Keitä Villa Borgiksessa kävi kesän aikana?

Taide- ja ilmaisupainotteisen Villa Borgiksen kesän viikottain vaihtuvat teemat saivat porukat liikkeelle. Vakiokävijöiden lisäksi tervetulleita olivat kaikki halukkaat. Tulemisestaan ei tarvinnut kertoa etukäteen, mutta suuremmilta ryhmiltä ilmoittautumista toivottiin, jotta osattiin varautua oikeaan ruokamäärään. Kysyttäessä heinäkuussa paljonko muualta tulijoita on ollut, yksikön vastaava Hilkka Marttinen kertoi: ”Tänään on käynyt yksi, eilen kahdeksan. Osa on satunnaisia tutustujia ja eräästä mielenterveysyhdistyksestä vierailijoita kävi porukalla kahvittelemassa ja innostuivat savitöitäkin tekemään. Osa kävijöistä tulee vain aamupalalle, käyttävät paikkaa kuin kahvilana. Tämä on ihan tyypillistä kesätoimintaa.”

Mitä kesällä tehtiin?

Villa Borgis on ainutlaatuisen viehättävä talo ja ympäristö viettää kesää. Luonto on lähellä ja sitä hyödynnettiin myös teemaviikoilla: teatteridraamaa, ympäristötaidetta luonnonmateriaaleista, sisä- ja ulkopelejä, puutarhanhoitoa, betonia, keramiikkaa ja mosaiikkia, kirjansidontaa, luovaa kirjoittamista, lankojen värjäystä luonnonväreillä, kankaanpainantaa, ompelua, puutöitä, joogaa, musiikkia, kuvataidetta ja monenlaisia muita kädentaitoja. Syksyä kohden on käyty liikkuen ja retkeillen.

Ilmoitustaululta löytyy ”päivän hyvät työt” -lista, jossa jokaiselle löytyy jotain pientä tehtävää talon viihtyisyyden takaamiseksi; roskien vientiä, lattian puhdistusta, tiskikoneen täyttöä ja tyhjennystä jne. Talvisin lista on pidempi ja silloin kävijöille on kaksikin tehtävää päivittäin.

Minkälaista Villa Borgiksessa on?

Puurakenteinen rapattu talo rakennettiin 1930-luvulla ja se toimi aikanaan myös kuntoutuskotina, jossa asuttiin 1-3 hengen huoneissa. Sisustus on haluttu pitää nykyisessä päivätoiminnassakin kodinomaisena. Kaksikerroksisesta talosta löytyy keittiön, olo- ja harrastushuoneiden lisäksi myös kaikkien käytössä oleva lepohuone, oma rauhallinen tila tarvittaessa. Jokaisesta huoneesta on uskomattomat maisemat ja ulkohommia varten on puutarhavaja, jona toimii entinen pihasauna.

Aktiivinen toiminta näkyy joka paikassa. Kitarat roikkuvat rivissä seinällä odottamassa Kulttuuripaja ELVIKSEN Tapsaa laittamaan ne soittokuntoon alkavaa kitarakoulua varten, kangaspuissa on mattoja työn alla, betonitöitä kuivumassa isoilla työtasoilla, maalaustelineitä, peruukkeja ja hattuja tarinateatteria varten. 

Marttisen mukaan tilanne tänä kesänä oli hyvä, kun ovet olivat auki. ”Viime kesänä paikka oli 5 viikkoa kiinni. Useat eivät käyneet pakollisten asioiden lisäksi oikein missään tuona aikana ja ovien avauduttua heti ensimmäisenä päivänä olikin ihmisiä oven takana odottamassa, hirveässä ihmisnälässä. Se pulputus ja se yhdessäolon mukavuus – hienoa, kun sitä on nyt ollut koko kesän!”


Tehostettu palveluasuminen, ympärivuorokautinen tuki

Tuettu asuminen, tuki joka päivä + yöpartio

Tuettu asuminen, tuki virka-aikaan + yöpartio

Jälleenvuokraus

Niemikotisäätiön jälleenvuokraus tarjoaa helsinkiläisille mielenterveyskuntoutujille itsenäisen, henkilökohtaisen ja turvallisen asumismuodon.

Yöpäivystys

Puhelin
050 573 5658
tai 09 724 7327

Niemikotisäätiön yöpäivystystoiminta 
luotiin palvelunkäyttäjien tueksi.


Päivätoimintayksiköt

Valmennus- ja työtoimintayksiköt

Mieli Töihin -valmennusyksikkö

Vapaa-aika