Niemikotisäätiö valittiin mukaan “Kansalliseen kokemusasiantuntija työryhmään” ensimmäisten organisaatioiden joukossa. Toiminta alkoi 27.8.2020 etäseminaarilla, jonka avasi Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikangas. Säätiötä edusti kokemusasiantuntija ja -koordinaattori Päivi Savolainen ja ohjaaja Minna Tikka-Lapveteläinen. Tässä heidän alustuksensa kiinnostavassa tapahtumassa.

Päivi Savolainen, kokemusasiantuntija ja -koordinaattori:

Mitä kokemusasiantuntijuus on antanut minulle?

1. Tilaisuuden olla taas joku

Minulla on oppimiskyky kärsinyt, joten vaikeita ja uusia asioita opin vain vähän tai hitaasti, mutta välillä kokena on tuntunut kuin olisin hoitoalalla. Niinku leikisti tai aivan tosissani, siis jollakin tavalla. 

Uutta oppia on tullutkin, kun ensin kävi vertaisohjaaja- ja kokemusasiantuntijakurssit ja sitten on niitten otsikoiden tai teemojen alla oppinut lisää. Yksi oppijakso oli ihan kesäyliopistollakin, samassa laitoksessa ja samassa rakennuksessakin, missä aikoinaan opiskelin omaa alaa ja muutuin hum. kandiksi. 

2. Tilaisuuden päteä, koska jokainen haluaa päteä

On tullut työtehtäviä, koska koordinaattorina olen tekemisissä vähän kaiken asiaan liittyvän kanssa: on mm. koulutettu uusia kokeja, esitelty Niilo-asumissovellusta, rekrytoitu ja toimittu asiantuntijoina viimeksi thl:ssä. En ikinä kuvitellut vaikuttavani yhteiskunnassa niin korkealla lavalla. Siinä joitain esimerkkejä. Kokemusasiantuntijuus on päivän sana niin palvelunkäyttäjien ja ammattilaisten kuin muittenkin parissa. Edustan mielelläni Niemikotisäätiötä, koska se on oikeasti tsemppi paikka ja siellä purraan asioihin oikeasti kiinni. Ihailuni alan ihmisiä kohtaan on valtava. Ala on todella vaativa ja edellyttää suurta monipuolisuutta tekijöiltään.

3. Tilaisuuden vaikuttaa asioihin

Kokemusasiantuntijana ja koke-koordinaatorina pystyy oikeasti vaikuttamaan. Kokejen niinkutsuttu valta vain kasvaa. Ja kun tiedän, miten upeita kokeja meiltäkin lähtee kentälle, olen varma, että maailma on keikka keikalta parempi paikka. 

Minna Tikka-Lapveteläinen, ohjaaja

Tärkeä kokemustieto

eli omakohtainen kokemus niistä asioista, joihin tieto kohdistuu

”Kiitos kun jaksatte kuunnella. On sellainen olo, että tää on tärkeetä ja ettei me olla pelkkiä tapauksia. Kukaan ei voi niin hyvin tajuta toista kuin itse kokeneena.”

Ylhäällä oleva lainaus on Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutuksesta kerätystä palautteesta. Siinä kiteytyy hyvin se, miksi kokemusasiantuntijatoiminta on tärkeää. Kyseessä ei ole ohimenevä trendi, kuten jossakin vaiheessa kai pelättiin, vaan teemme pitkäjänteistä kehittämistyötä, jota kaikki osapuolet arvostavat. Kaikkien myös halutaan pääsevän ääneen, ei vain heidän, jotka puhuvat niin sanotusti vain toivottuja ja ammattilaisia ”miellyttäviä” asioita. Onhan meillä jokaisella kuitenkin tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Vuonna 1983 perustettu Niemikotisäätiö toteuttaa sääntöjensä mukaan sosiaalipsykiatrista kuntoutustyötä ja ehkäisevää mielenterveystyötä järjestämällä asumista ja toimintaa helsinkiläisille avohoidossa oleville ja sairaalasta kotituville mielenterveystoipujille. Niemikotisäätiö on Helsingin kaupungin tytäryhteisö, osa kaupunkikonsernia. NKS on syrjimätön yhteisö, jossa toipumisorientaatio on kiinteä osa toimintaprosesseja. Säätiöllä on luontaisesti ollut aina paljon työtä ja tekemistä toipujille, mutta nyt olemme onnistuneet luomaan kokemusasiantuntijatoiminnalle rakenteet, joita kehitämme koko ajan.

Meillä on ollut yhtäjaksoista kokemusasiantuntijakoulutusta ja sen ympärille muodostunutta toimintaa vuodesta 2016. Kokemusasiantuntijatoiminnan tavoitteena on mielenterveystoipujien elämänlaadun paraneminen ja osallisuuden lisääntyminen, yhteinen toiminta; ammattilaiset, vertaiset ja kokemusasiantuntijat yhdessä mielekkään ja monipuolisen tekemisen äärellä. Kokemustiedon tuominen mukaan palveluiden kehittämiseen. 

Tarjoamme kouluttamillemme kokemusasiantuntijoille jatkuvaa täydennyskoulutusta

Kokemusasiantuntijaleiri pidetään säätiön virkistäytymispaikassa Iitissä kerran vuodessa. Leirille matkataan tilausbussilla. Leiri matkoineen on osallistujille maksuton. Kestoltaan leiri on kaksi päivää. Siellä on aina jokin teema ja leirit toimivat kokemusasiantuntijoiden seminaaripäivinä. 

Kontaktilla toisiin ihmisiin on hyvinvoinnille suuri merkitys. Koulutetut kokemusasiantuntijat tapaavat toisiaan myös joka toinen kuukausi pidettävässä kokekahvilassa. Kahvila on maksuton matalan kynnyksen verkostoitumis- ja kohtaamispaikka kokemusasiantuntijoille ja ammattilaisille.

Kokemusasiantuntijoilla on mahdollisuus työnohjaukseen

Omakohtainen kokemukseni kokemusasiantuntijatoiminnasta ammattilaisen näkökulmasta on se, että toiminnassa mukana oleminen on antanut valtavasti uutta puhtia ja innostusta työhön, tuonut uusia näkökulmia, uutta syvyyttä ja ymmärrystä. On upeaa saada olla osa tätä yhteisöä. Kaikilla meillä on vahvuutemme ja heikkoutemme. Kaikki me tarvitsemme muita ihmisiä. 

Nyt oli jännät paikat! Haagan Päivi ja Minna edustivat Niemikotisäätiötä Kansall...