NIEMIKOTISÄÄTIÖN PDF-DOKUMENTTI

Ympäristö, Ympäristöteemat

Tuunaava tammikuu

Niemikotisäätiön hiilineutraalisuussuunnitelmaan sisältyvät teemakuukaudet on määritelty ympäristötyöryhmän toimesta. Ympäristövuoden aloittaa tuunaava tammikuu, helmikuussa hoidetaan vesiasioita, maaliskuussa ollaan muovittomia, huhtikuussa hissittömiä, toukokuussa touhutaan, kesäkuussa kierrätetään, heinäkuussa huilataan, elokuussa säästetään energiaa, syyskuussa kerätään satoa, lokakuussa liikutaan, marraskuussa muistellaan tärkeitä turva-asioita ja joulukuussa ollaan joutilaita. Tuunaavaa tulevaa tammikuuta kaikille!

Tuunaamalla vähennetään hävikkiä

Kaikella on aikansa – tavaroilla, ruualla, asioilla, tavoilla. Aikaa ja käyttöikää voi pidentää tai jopa uusia tuunauksella. Saat esimerkiksi vanhaan kenkään mahtavan uuden tunnelman ja keston pelkällä pintakäsittelyllä. Tammikuu on perinteistä tapojen tuunausaikaa; teemme lupauksia uudelle vuodelle tipattomina. Hyvä niin! Pääasia on asettaa sopivat tavoitteet, joiden noudattaminen ei vaikeuta elämää. Hyöty ja huvi sopivaan suhteeseen niin elämä vain paranee. Ohessa muutamia tuunausvinkkejä – lähetä sinä meille omasi! 

Tuunaa heijastin omaksi 

Saat heijastimesta persoonallisen tuunaamalla riipuketta esim. helmien avulla. Helmien pujottelu on hauskaa ja lopputulos on uniikki. Katso ohjeet
https://www.liikenneturva.fi/opetusmateriaalit/heijastimen-tuunaaminen-ja-testaaminen/#35a9c7de 

Tuunaa roskien lajittelu uudelle tasolle 

Katso kätevät tuunausvinkit ja rakennusohjeet videoista:
– Sisusta jätekaappi uudelleen
– Näin tuunaat itsellesi lajitteluseinän
– Näin kenkäkaappi taipuu lajittelulipastoksi
– Luovia ratkaisuja pieneksi bioroskikseksi 

Linkit ohjevideoihin löytyvät osoitteesta https://www.hsy.fi/kiitoskunlajittelet 

Jouluruuan tähteistä uusia herkkuja 

 

20 tuunausreseptiä löytyy osoitteesta
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/loihdi-jouluruokien-tahteista-uusia-herkkuja-kokosimme-20-reseptia-valipaiville 

Toteutuvat uudenvuoden lupaukset 

Tee pieni, tarkka ja seurattava lupaus. Älä lupaile liikoja; liian isosti tai liian paljon. Tee seurantapäiväkirja – mieti miten ja milloin tarkistat toteutumista, tee välietappeja matkan varrelle. Eikä haittaa vaikka kaikki ei toteudukaan tai välillä tulee takapakkia, suunta on kuitenkin oikea! 

Koti uuteen kuosiin 

Pienillä tekemisillä saat aivan kuin uuden kodin. Maalaa seinä, vaihda verhot, tee vanhasta verhosta pöytäliina jne. Kotisi on valtakuntasi – keksi miten itse saat sitä tuunattua uudeksi! 

Lähetä meille omat tuunausvinkkisi alla olevaan kommentointikenttään!

Tehdään yhdessä tuunaustietopankki ja säästetään luontoa! Pienikin tuunausvinkkisi voi auttaa kaveria ja maapalloa suuresti.

tuunaavaatammikuuta2022