Satoisa syyskuu

Kotimaista sesonkiruokaa

Piirros satoa keränneestä henkilöstä

Avainsanoja

  • Lähellä tuotettu ruoka
  • Ei kuljetuskustannuksia tai -päästöjä
  • Tuetaan lähialueen työllisyyttä ja elinvoimaa
  • Luomuruuan hyödyt ja terveellisyys
  • Sesonkiruokien hyödyntäminen vuoden aikana

Tervetuloa sadonkorjuumarkkinoille la 16.9.2023 klo 9-15

Niilo-maskotti vinkkaa!
niilo.niemikoti.fi

“Satoisa syyskuu” tarjoaa meille mahdollisuuden huolehtia sekä luonnon että ihmisen hyvinvoinnista samalla kun säästämme luonnonvaroja ja rahaa. Tämä teema korostaa kotimaisen sesonkiruoan merkitystä ja sen tuomia etuja. Lähellä tuotettu ruoka vähentää kuljetuskustannuksia ja päästöjä, samalla kun se tukee lähialueen työllisyyttä ja elinvoimaa.

Satoisa syyskuu kannustaa meitä hyödyntämään sesonkiruokia ympäri vuoden, mikä edistää kestävää ruokakulttuuria. Lisäksi luomuruoan hyödyt korostuvat, kun valitsemme ravintoa, joka on tuotettu luonnonmukaisin menetelmin ilman haitallisia kemikaaleja. Satoisa syyskuu tarjoaa mahdollisuuden nauttia herkullisista ja ravitsevista kotimaisista sesonkiruoista samalla kun säästämme luonnonvaroja ja rahaa. Tämä teema edistää paikallistaloutta, ekologista kestävyyttä ja terveellisiä valintoja, samalla kun vaalimme sekä omaa hyvinvointiamme että ympäristön hyvinvointia. 

  • Onko sinun lähikaupassasi lähiruokaa tarjolla?
  • Keksitkö minkälaisia ruokia kannattaa syödä talvisaikaan?
  • Onko sinulla hyviä ideoita ulkomailta tuotavien ruokien tilalle?

Kokemuksia ympäristöteemakuukaudesta
Niemikotisäätiön yksiköissä

Olemme valmistaneet viikoittain ruokaa Green City Farmilta saaduista satokassien kasviksista sekä Villa Borgiksessa kasvatetuista tomaateista. Syksyn omenasato on runsas ja herkullinen ja olemme poimineet ja hillonneet omia omenia yhdessä palvelunkäyttäjien kanssa. Erilaisia ja ennestään tuntemattomiakin kasviksia on tullut tutuiksi koko porukalle.
– Syystalkoot yksikön takapihalla. Siistimistä. grillausta ym.
– Vierailu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhaan ( peruuntui, ei osallistujia)
– Jatkossa ilmoitustaululla kuukausittain vaihtuva lista sesongissa olevista kasviksista, hedelmistä ja marjoista
– Kisailu kasvisten, hedelmien, ja yrttien tunnistamisesta maun ja ulkonäön perusteella.
– Yksikön oma Ympäristötyöryhmä kokoontui.
Käytimme satokauden tuotteita aterioillamme. Teimme esimerkiksi omenapuuroa. Kannustimme kotimaisten hedelmien nauttimiseen.