Muoviton maaliskuu

Huolehditaan yhdessä luonnon ja ihmisen hyvinvoinnista samalla kun säästämme luonnonvaroja ja rahaa.

Piirros muovilla saastuneesta merestä
Piirros sydämen muotoisesta maapallosta, jossa kuvattuna muovin kierrätys infografiikkana.

Avainsanoja

  • Muovin lajittelu ja kierrätys
  • Mikromuovit
  • Mikromuovien vaikutus ympäristöön
  • Mikromuovien vaikutus vesistöihin

Tämä teema keskittyy muovin kierrätykseen ja lajitteluun, joiden avulla voimme vähentää muovijätteen määrää ympäristössämme. Tavoitteena on tiedostaa muovin vaikutukset ympäristöön, erityisesti mikromuovin leviäminen luontoon, ja ryhtyä toimiin sen vähentämiseksi.

Muoviton maaliskuu haastaa meidät käyttämään vähemmän muovia ja etsimään kestäviä vaihtoehtoja arkipäiväisissä valinnoissamme. Näin suojelemme luontoa ja samalla säästämme luonnonvaroja. Samalla kun vähennämme muovijätettä, voimme myös säästää rahaa valitsemalla pitkäikäisiä ja ekologisia vaihtoehtoja.

Muoviton maaliskuu tarjoaa mahdollisuuden tehdä positiivisia vaikutuksia ympäristöön ja samalla säästää sekä luontoa että lompakkoa.

  • Mikä on ensimmäinen askel, jonka voit ottaa tässä kuussa vähentääksesi muovijätettä?
  • Mitä kestäviä vaihtoehtoja voit löytää tavallisille muovituotteille, kuten muovipusseille ja kertakäyttöastioille?
  • Millaisia muutoksia olet jo tehnyt elämässäsi Muovittoman maaliskuun aikana?
  • Miten voit rohkaista läheisiäsi, perhettäsi tai ystäviäsi osallistumaan muovin vähentämiseen?

Kokemuksia ympäristöteemakuukaudesta
Niemikotisäätiön yksiköissä

Ympäristöteema jaettiin yksikön työntekijöille sähköpostitse.
Toimistolla on järjestetty mahdollisuus (keittolevy, kattilat, paistinpannut jne.) tehdä ruokaa valmisruokien sijasta.
Siivouksessa käytetään uusiokäytettäviä suihkepulloja, joihin tehdään pesuainelaimennukset laimennettavista pesuaineista.
Keskustelua herätti uutinen ihmisen verenkierrossa havaitusta muovista.
Teimme asukkaiden ilmoitustaululle esitteen teemalla “muovin kerääntyminen meriin”.
Retki Sea Lifeen, jossa muovittomuus-teema oli näkyvästi esillä.
Tietoiskutyyppinen toiminnallinen muovihaaste, jonka tarkoituksena lisätä tietoutta muovinkierrätyksestä. Hyvistä kierrätysteoista palkittu asukkaita.
Muoviset lääkemukit vaihdettu kartonkisiin annoskuppeihin.
Yritimme välttää ylimääräisen muovin käyttöä. Muovikierrätys onnistui hyvin keittössä,toimistossa ym. Haasteena asukkaiden/palvelun käyttäjien omassa kodissa kontrolloida kierrätystä,mutta kannustetaan siihen.
Haagassa järjestettiin ke 30.3. “Roska-plogging”. Ohjaajat yhdessä palvelunkäyttäjien kanssa kävelivät lähiympäristössä keräämässä roskia ja suurin osa niistä oli muoviroskaa. Nyt ne ovat pois luonnosta!!
Kaikissa kerroksissa viikko- ja aamukokouksissa sekä teema-ryhmässä käsiteltiin muoviasiaa: muovin lajittelun tärkeyttä korostettiin, koska muovia on vaikea välttää (esim. elintarvikepakkaukset).
Kierrätämme muovijätteen entiseen tapaan ja pyrimme minimoimaan pakkausmuovin käyttöä esim. ruoan säilytyksessä. Pidimme kävijöille kierrätysaiheisen ryhmän, jossa pelattiin HSY:n kierrätyspeliä. Keskustelu ryhmässä oli vilkasta ja moni totesi jälkeenpäin oppineensa uutta etenkin muovin kierrätyksestä.
Kysyttäessä neuvomme asiakkaita ja jos muovia ei voi välttää niin ekopisteeseen viemme muovit kierrätykseen
Kumpaankin porrashuoneeseen ala-aulaan saatiin lopultakin ilmoitusvitriinit, joihin henkilökunnalla avaimet ja teematiedotteita voidaan laittaa niihin. Otettiin heti käyttöön. Toimistossa muovinlajittelu sujuu hyvin, palvelunkäyttäjien kotiin lajittelutaito siirtyy hitaammin.
Järjestimme kierrätyspisteitä vielä selkeämmiksi ja toimivammiksi. Jaoimme tietoa muovien tunnistamisesta ja kierrätyksestä ja kyselimme ja kannustimme muovinkierrätykseen myös kotona.
Lähetimme kyselyn kiinteistön isännöintiyhtiöön muovinkeräysastian saamisesta jätehuoneeseen. Vastaus oli jälleen kerran, että muovinkeräystä ei tulla järjestämään. 
Järjestimme myös kädentaitopajan teemalla kestotuotteet. Palvelunkäyttäjät saivat tehdä itselleen hedelmäpusseja, kestovanulappuja tms. kestotuotteita kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.
Jatkamme yritystä saada muovinkeräyslaatikko kiinteistöön. Pitkään on kysytty asiaa, nyt maaliskuussa vähän toiselle taholle s-posti, saimme vastauksen.