Niemikotisäätiö sr säännöt

1§ Säätiön nimi ja kotipaikka

Säätiön nimi on Niemikotisäätiö sr ja ruotsiksi Stiftelsen Uddhemmet sr. Säätiön kotipaikka on Helsinki. 

2§ Säätiön tarkoitus

Säätiön tarkoituksena on osana Helsingin kaupunkikonsernia harjoittaa sosiaalipsykiatrista kuntoutustyötä ja ehkäisevää mielenterveystyötä Helsingin kaupungissa. 

3§ Säätiön toimintamuodot

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan:

  1. ylläpitämällä sosiaalipsykiatriseen kuntoutustyöhön tarvittavia kuntoutusyksiköitä psyykkisistä häiriöistä kärsiville henkilöille,
  2. ylläpitämällä ehkäisevään mielenterveystyöhön tarvittavia vapaa-ajan kiinteistöjä ja huonetiloja
  3. luovuttamalla mahdollisimman huokeata korvausta vastaan omistamiaan ja hallitsemiaan kiinteistöjä ja huonetiloja säätiön kuntoutustarkoituksiin
  4. harjoittamalla alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa
  5. myöntämällä opinto ja -tutkimusapurahoja

Säätiö voi toimintamuotoihinsa liittyen harjoittaa liiketoimintaa.

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muillakin tavoin. Säätiö voi toimintaansa varten harjoittaa kiinteistöjen, osakkeiden ja osuuksien ostamista, myyntiä, omistamista, vuokrausta ja hallintaa.    

Säätiö toimii ympäristöasioissa vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Säätiö pyrkii toiminnassaan tehokkaaseen ja ympäristöä säästävään energiankäyttöön.      

4§ Säätiön peruspääoma

Säätiön peruspääoma on säädekirjassa mainittu (16 818,79 €) sekä mitä siihen lahjoituksin, testamentein tai muulla tavoin saatetaan lisätä.

Säätiöllä voi olla myös erikoisrahastoja, jos lahja- ja testamenttivarojen käyttöön liittyy erityisiä määräyksiä.

Säätiön rahavarat, mikäli niitä ei sijoiteta säätiön kiinteistöihin, on sijoitettava täyttä vakuutta vastaan turvatusti ja tuloa tuottavasti. Hallituksen asiana on sijoittaa varat siten, että vältytään rahan arvon alenemisesta aiheutuvilta menetyksiltä.   

Säätiö voi tarkoituksensa toteuttamiseksi myydä kiinteää omaisuutta, jos vähintään 2/3 hallituksen jäsenistä sitä kannattavat ja Helsingin kaupunki on antanut asiasta lausuntonsa.  

Säätiön toiminta on järjestettävä yleishyödyllisiä periaatteita noudattaen siten, ettei se pyri tavoittelemaan voittoa.

5§ Hallitus 

Säätiöllä on hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään (8) jäsentä   

Helsingin kaupunki päättää hallitukseen kulloinkin kuuluvien jäsenten lukumäärän, valitsee kaupungin edustajat ja hallituksen puheenjohtajan ja päättää puheenjohtajan ja muiden jäsenten erottamisesta.  Erottamisoikeus ei kuitenkaan koske sitä hallitusta, joka on päättänyt sääntömuutoksesta. Helsingin kaupunki päättää tarvittaessa myös muut hallituksen jäsenet. Helsingin kaupunki päättää tarvittaessa myös hallituksen täydentämisestä. 

Y-säätiö ja Finfami Uusimaa ry valitsevat kumpikin 1 hallituksen jäsenen.  

Hallituksen toimikausi on kaksi (2) vuota siten, että toimikausi päättyy jäsenten valinnan todenneen vuosikokouksen jälkeen pidettävän toisen vuosikokouksen päättyessä. 

Hallitus huolehtii säätiön hallinnosta ja siitä, että säätiön toiminta järjestetään asianmukaisesti tarkoituksen toteuttamiseksi. Hallitus vastaa siitä, että säätiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.  

6§ Edustamisoikeus  

Säätiön nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja kumpikin yksin tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä. Hallitus voi antaa säätiön toimihenkilölle edustamisoikeuden yksin.

7§ Toiminnanjohtaja / toimitusjohtaja

Säätiöllä on toiminnanjohtaja tai toimitusjohtaja. 

Toiminnanjohtaja / toimitusjohtaja huolehtii säätiön tarkoituksen toteuttamisesta ja hoitaa säätiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. 

Toiminnanjohtaja / toimitusjohtaja vastaa siitä, että säätiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavasti järjestetty. 

8§ Vuosikokous 

Säätiön hallituksen vuosikokous on pidettävä vuosittain viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Muita kokouksia hallitus pitää tarvittaessa. Vuosikokouksesta on ilmoitettava Helsingin kaupungille viimeistään neljä viikkoa ennen kokousta. 

Vuosikokouksessa: 

  1. käsitellään tilintarkastuskertomus ja vahvistetaan hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös;
  2. todetaan tarvittaessa hallituksen 5 §:n mukaan valitut jäsenet ja puheenjohtaja;
  3. todetaan tarvittaessa 10§:n mukaan valittu tilintarkastaja ja varatilintarkastaja;
  4. vahvistetaan hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkiot;
  5. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.  

9§ Tilikausi

Säätiön tilikausi on 1.1.-31.12. 

10§ Tilintarkastajat

Säätiöllä on yksi (1) tilintarkastaja ja yksi (1) varatilintarkastaja. Jos tarkastajaksi valitaan tilintarkastusyhteisö ei varatilintarkastajaa valita. 

Tilintarkastajan valitsee Helsingin kaupunki. 

Tilintarkastajan toimikausi on kaksi (2) vuotta siten, että toimikausi päättyy vaalia tai valintaa seuraavan toisen varsinaisen vuosikokouksen päättyessä. 

11§ Erityinen tarkastus

Helsingin kaupungilla on oikeus vaatia erityisen tarkastuksen suorittamista. 

12§ Palkkiot

Hallituksen jäsenille voidaan maksaa kohtuullista kokouspalkkiota sekä hallituksen puheenjohtajalle kohtuullista vuosipalkkiota, jotka määräytyvät Helsingin kaupungin antaman ohjeistuksen perusteella. 

13§ Konserniohjaus

Säätiö noudattaa toiminnassaan kulloinkin voimassa olevaa Helsingin kaupungin säätiölle antamaa konserniohjausta ellei se ole ristiriidassa lain tai hallituksen velvollisuuksien kanssa.    

Lisäksi säätiö ottaa toiminnassaan huomioon Helsingin kaupunkistrategian säätiötä ja sen toimintaa koskevat osat, kaupungin talousarviossa säätiölle mahdollisesti asetetut sitovat ja muut tavoitteet sekä kaupungin yksitäistapauksissa määrittelemän kaupunkikonserni kokonaisedun. 

14§ Tietojensaantioikeus  

Helsingin kaupungin pormestarilla, apulaispormestareilla ja kansliapäälliköillä on oikeus saada kaikki tarvitsemansa säätiötä ja sen toimintaa koskevat tiedot. 

Helsingin kaupungin luottamushenkilöillä on oikeus saada säätiöltä tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, joita he toimessaan pitävät tarpeellisina. Tietojen saantioikeus ei kuitenkaan koske sellaisia tietoja ja asiakirjoja, jotka viranomaisen asiakirjoina olisivat lain mukaan salassa pidettäviä. 

15§ Sääntöjen muuttaminen 

Säätiön sääntöjen muuttaminen edellyttää, että enemmistö hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Säätiön sääntöjen muuttamiselle on saatava Helsingin kaupungin suostumus. 

16§ Säätiön tarkoituksen muuttaminen 

Säätiön tarkoitusta voidaan muuttaa, kun laissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Säätiön tarkoituksen muuttamiselle on saatava Helsingin kaupungin suostumus. 

Tarkoituksen muuttaminen edellyttää, että vähintään kolme neljäsosaa (3/4) hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Jos tarkoitusta muutetaan syystä, että säätiön varojen käyttäminen sille määrättyyn tarkoitukseen on olosuhteiden vuoksi mahdotonta, olennaisesti vaikeutunut, kokonaan tai huomattavalta osalta hyödytöntä tai lain vastaista, riittää että enemmistö hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. 

17§ Säätiön purkaminen   

Laissa mainitun säätiön selvitystilaan asettamista koskevien edellytysten täyttyessä säätiö voidaan asettaa selvitystilaan ja purkaa, jos vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) hallituksen jäsenistä sitä kannattaa.  

Säätiön purkautuessa luovutetaan säätiön varat Helsingin kaupungin käytettäväksi 2§:ssä mainittuun säätiön tarkoituksen mukaiseen toimintaan, tai mikäli se ei ole mahdollista, säätiön tarkoitusta läheisesti edistävään käyttöön. 

Helsingissä 7. päivänä joulukuuta 2021

NIEMIKOTISÄÄTIÖ

Yhteiskunnallinen yritys -logo

Niemikotisäätiö tuottaa yhteiskunnallista hyvää harjoittamalla vastuullisesti voittoa tavoittelematonta pitkäjänteistä mielenterveystyötä.

Hei! 👋
Haluaisitko sinäkin tilata uutiskirjeemme?

Saat ajankohtaiset ja kiinnostavat tapahtumamme sähköpostiisi, kun kirjoitat osoitteesi alle ja klikkaat Tilaan-nappulaa.

Voit lopettaa tilauksesi helposti. Emme lähetä roskapostia ja sähköpostiosoitteesi on turvassa. Lue tietosuoja- ja rekisteriselosteemme.