Niemikotisäätiön Youtube-kanava on saanut mahtavasti sisältöä juhlavuoden aikana, kun työvalmentaja/ohjaaja Satu Rintala on tehnyt hienoja esittelyvideoita Niemikotisäätiön yksiköistä. Tässä jutussa Satu kertoo videoiden tarinan ja tietenkin nähtävillä ovat myös itse videot.

Mistä ajatus lähti? 

Päädyin vuosi sitten mukaan Niemikotisäätiön 40-vuotisjuhlatiimiin. Siellä keskusteltiin koko vuoden kestävästä juhlinnasta mm. avointen ovien muodossa. Asumispuolella ei voi tämänkaltaisia avoimia ovia pitää, sillä ne ovat ihmisten koteja. Halusimme kuitenkin näyttää, miten monipuolista palvelua myös asumispuolella on.

Lopulta todettiin, että tehdään esittelyt kaikista yksiköistä, niin toiminnallinenkin kuntoutus tulee tutuksi myös niille, jotka eivät yksiköiden avoimiin oviin päässyt. Virtuaaliset esittelyt saattavat myös auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopivan palvelun, ja ensimmäiselle käynnille tuleminen ei ole niin jännittävää, kun tilat ovat tutut.

Alkuperäinen ajatus oli, että ne olisivat some-sopivia, jonka vuoksi kuvaustyylinä on pystykuvaus. Sosiaalisen median alustojen aikarajoitteiden vuoksi kuitenkin videot päätyivät lopulta Niemikotisäätiön YouTube-kanavalle. https://www.youtube.com/@niemikotikanava

Miten ne toteutettiin?

Minä lupauduin tekemään videot, sillä kuvaan paljon muutenkin, vapaa-ajallanikin. Myös editointiin liittyviä taitoja oli jonkin verran ennestään. (Ja nyt projektin loppusuoralla jo merkittävästi enemmän).

Ihan ensimmäiseksi piti olla yhteydessä yksiköihin ja sopia kuvauspäivät. Jokainen yksikkö sai vaihtoehtoja toteutustavasta. Yksiköistä oli mahdollista olla palvelunkäyttäjä tai työntekijä esittelemässä – tai ainoastaan äänenä taustalla kertomassa. Jos videolla oli mukana palvelunkäyttäjiä, piti muistaa kuvaus- ja/tai äänitysluvat. Jos esittelijää ei löytynyt, toteutettiin tilojen kuvaus ja ne äänitettiin minun toimestani.

Yksiköt tekivät kaikki itse oman esittelytekstinsä. Kolme yksikköä (Haagan toimintatalo, Eiran asumiskuntoutusyksikkö ja MieliTöihin®) tekivät omat videonsa täysin itse alusta loppuun.

Kun videot oli kuvattu, piti ne editoida tietokoneella, nauhoittaa esittelyt sekä kirjoittaa tekstitykset. Alusta asti oli selvää, että saavutettavuuden vuoksi kaikki videoilla oleva puhe tekstitetään.

Editoinnin jälkeen valmiit videot on toimitettu kyseiseen yksikköön ja viestintäasiantuntija Katja Lampelalle, joka latasi ne YouTubeen. Kaiken kaikkiaan yhden videon tekemiseen kaikkinensa kului noin 16–20 tuntia aikaa. 

Millaista se kaikki oli? 

Vaikka videot ovat työllistäneet paljon, ja vieneet aikaa omasta työstä, on niistä jäänyt vaakakuppiin paljon enemmän positiivista. On ehdottomasti koko Niemikotisäätiön ja palvelunkäyttäjiemme etu, että mahdollisimman moni työntekijä tuntee muut yksiköt ja niiden palvelut. Myös kynnys soittaa toisiin yksiköihin eri asioissa on paljon matalampi, kun siellä on tuttuja tekijöitä.

Näin ollen olen saanut omaan työhöni paljon, mutta lisäksi olen muissa yksiköissä käydessäni pystynyt jakamaan tietoa Valtti Valmennuksesta ja meidän yksikkömme palveluista. Projekti on ollut yksiköiden välistä yhteistyötä parhaimmillaan.

On ollut myös ihanaa kuulla palautetta videoista, sekä nähdä oman työn jälki konkreettisesti. Tässä vaiheessa juhlavuotta, ja videoprojektin ollessa loppusuoralla, haluankin osaltani kiittää kaikkia yksiköitä loistavasta yhteistyöstä, joustosta ja heittäytymisestä! 

Satu Rintala, työvalmentaja/ohjaaja

Elämä jatkuu taas
juhlavuoden jälkeen aktiivisesti.
Hyvää uutta vuotta – nähdään yksiköissä!