Kokemuskoordinaattorimme kokemusasiantuntija Sirpa (kuvassa) ja yhteisöpedagogi, ohjaaja ja kokemusasiantuntijakoulutustyöryhmän jäsen Minna eli tämän tekstin kirjoittaja, osallistuivat Kokemuksesi on arvokas -hankkeen loppuseminaariin Musiikkitalon terassilämpiössä lumisena ja harmaana maaliskuun päivänä.

Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutus tunnisti oppimisympäristönsä Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen ylläpitämän valtakunnallisen osaamisen tunnistamisen PAIKKO-järjestelmässä Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kautta. Oppimisympäristön tunnistaminen on hyvä keino oman toiminnan kehittämiseen ja laadun varmistamiseen. PAIKKO-järjestelmässä oleminen tekee kehittämistyömme näkyväksi ja samalla saamme jaettua hyviä käytäntöjä. PAIKKO-järjestelmässä oleminen on maksullista, mutta hankkeen kautta meidän oli mahdollista suorittaa auditointi ja saada oppimisympäristömme raportti PAIKKOon maksutta. Saimme Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kautta myös Kokemustoiminnan Vastuullisuuden Sydämen, mikä merkitsee sitä, että Niemikotisäätiö on sitoutunut toimimaan ja kehittämään kokemustoimintaansa eettisesti.
Eettisyys ja vastuullisuus tulivat esiin monissa seminaaripäivän puheenvuoroissa. Hankkeen havainnot ja huomiot kokemusasiantuntijuudesta ja koulutuksista vahvistivat sen, minkä moni kokemusasiantuntijakoulutusta järjestävä tahokin on havainnut: Kokemusasiantuntijuutta ei ole syytä pyrkiä tasapäistämään, koska kokemusasiantuntijuutta ja siihen liittyvää toimintaa toteutetaan moneen eri tarpeeseen. Tärkeää on se, että koulutusta ja toimintaa järjestettäessä koetaan vastuullisuus merkityksellisenä ja halutaan pyrkiä kehittymään alati paremmiksi versioiksi itsestämme. Tämähän pätee yksilöiden lisäksi yhteisöihin. Niemikotisäätiössä on alusta asti ollut selvää, että kokemusasiantuntijat ovat itse mukana kouluttamassa kokemusasiantuntijoita ja suunnittelemassa toimintaa.
Mielenkiintoista oli myös kuunnella pohdintaa siitä, miten paljon ammattilainen voi kertoa itsestään/omista kokemuksistaan. Mielenterveystyössä on tällä hetkellä viitekehyksenä toipumisorientaatio, joten itselle on näiden kymmenen vuoden aikana, jona on ollut mukana kehittämässä säätiön kokemusasiantuntijakoulutusta, ollut hyvinkin luontevaa olla koulutuksessa läsnä ihmisenä, ei pelkästään ammattilaisena. En usko, että se vähentää ammatillista uskottavuuttani, jos uskallan olla tasavertainen toipujien kanssa enkä piiloudu ammattilaisen viitan suojiin. Varsinkin sen jälkeen, kun sairastuin kaksi vuotta sitten verisairauteen, jossa luuytimen toiminta on häiriintynyt, on ollut luontevaa kertoa siitä sekä koulutuksessa että työyhteisössäni. En usko, että kukaan ajattelee, että olisin tämän sairastumisen myötä kadottanut terveyteni lisäksi myös ammattiosaamiseni. Toki, kuten aina kokemusasiantuntijakurssilaisillekin kerromme, jokainen kertoo itsestään vain sen verran, mikä tuntuu hyvältä. Tähän ei ole muuta sääntöä, kuin että jokainen päättää itse sen, että missä se raja menee. Hyvä ohje on, että jos jokin tuntuu itsestä pahalta tai arveluttaa, niin silloin asia ei ole valmis jaettavaksi.
Kokemusasiantuntijat ovat tulevaisuudessa yhä enemmän työtovereitamme, kollegojamme. Heihin pätevät silloin samat säännöt, säädökset, lait ja ohjeet kuin muihinkin työntekijöihin, opiskelijoihin ja keikkalaisiin. Kaikkia näitä asioita pohdittiin seminaarin loppupaneelissa, missä aiheena oli kokemusasiantuntijuuden tulevaisuus. Toivotaan että tämä tulevaisuus olisi sellainen, että yhteiskuntammekin tunnistaisi kokemusten arvokkuuden ja hyödyn ja että koulutetut kokemusasiantuntijat voisivat tehdä halutessaan töitä kokemusasiantuntijoina vähemmällä byrokratialla palkkioiden maksun suhteen kuin nyt, kun he tulevat usein rinnastetuksi yrittäjiksi, vaikka palkkio olisi satunnainen muutaman kymmenen euron korvaus. Ainakin siis palkkioiden ja mahdollisten tukien yhteensovittaminen on vielä kovin hankalaa. Paneelissa toivottiin myös, että kuitenkin kokemusasiantuntijana toimimisen monimuotoisuus säilyisi ja olisi yhtä arvokasta ja mahdollista tehdä työtä kokemusasiantuntijana niin vapaaehtoisena, palkkiollisena tai palkattunakin.