Leirillä oli ensimmäisenä päivänä jännittävä, odottava, innostunut tunnelma sekä kaikki tuntuivat suhtautuvan leiriin avoimella mielellä! Osalle leiri oli uusi kokemus ja ensimmäinen päivä meni tutustuessa toisiin niiden kanssa, joita ei ollut tavannut aiemmin ja myös oli hauskaa! Leirillä käsiteltiin välillä ja keskusteltiin vaikeistakin aiheista, mutta myös iloittiin, naurettiin ja nautittiin. Tokana päivänä oli tottuneempi leiriin ja oli mielenkiintoisia työpajoja. Kaikki osallistujat suhtautuivat leiriin avoimella ja uteliaalla asenteella. Saunominen ja joidenkin osalta kymijoessa uiminen oli myös nautinnollista. Palautetta tuli, että oli kiva porukka leirillä ja hyvät ruuat ja ohjelmaa oli sopivasti mutta tuli myös palautetta, että taukoja pitäisi olla enemmän ja useammin. 

Jotkut koket pääsivät Tepon mukana käymään Kesäharjun päärakennuksen tornissa,jossa legendan mukaan kummittelee yli vuosisata sitten kuolleen lentäjä-pojan henki ja selittämättömiä askeleita on kuulunut myös Kesäharjussa joidenkin ihmisten mukaan. Yli vuosisata sitten Kesäharjun omisti rikas henkilö, jonka poika oli lentäjä ja poika piti lentonäytöstä perheelleen Kesäharjussa, mutta törmäsi pihalla olleeseen mäntyyn ja menehtyi. Siitä tulee legenda, jonka mukaan kuolleen pojan henki kummittelisi Kesäharjun tornissa eikä ihmekään kun torniin kuljetaan aavemaisen ja kylmän ullakon läpi!

Viimeisenä päivänä jotkut leirillä olleista valmistuivat kokemusasiantuntijaksi ja saivat todistuksen hienosti suoritetusta kokemusasiantuntijakoulutuksesta! Viimeisenä päivänä, kun lähdettiin, oli varmasti haikea fiilis monella, mutta myös jotkut leiriläiset odotti jo että pääsee kotiin lepäämään. Leirillä koettiin monenlaisia tunteita, mutta ilmapiiri oli hyväksyvä ja avoin. Leirillä saatiin erilaisia kokemuksia, joita muistella myöhemmin!

Alla syksyisiä kuvia Kesäharjun leiriltä:

Työpajat:

Koke-leirillä oli työpajoja Sirpan,Niinan ja Sallin vetäminä.

Voimaeläin-työpaja Sirpan vetämänä:

Ensimmäisenä päivänä leirillä oli voimaeläinkortti-työpaja, jossa sai valita esillä olevista voimaeläinkorteista yhden kortin,joka vetoaa itseensä tai muistuttaa jotain itsessään. Kortissa oli myös teksti. Sitten jokainen sai vuorollaan kertoa,miksi valitsi juuri kyseisen kortin.

Voimavaroja vievät asiat “voimavarasyöppö” Sirpan vetämänä.

Sirpan pitämässä työpajassa sai kirjoittaa jokainen post-it-lapuille tällä hetkellä voimavaroja vieviä asioita ja post-it-laput laitettiin takan seinämälle esille. Sitten sai kirjoittaa itselle voimavaroja vievästä asioista,tarkastella niitä “voimavarasyöppönä” ja miettiä miltä voimavarasyöppö näyttää,haisee,tuntuu ja miten sitä voisi puhutella ja neuvotella sen kanssa. Kirjoitustehtävä antou monia näkökulmia vaikeidenkin asioiden/tunteiden käsittelyyn. Päätimme myös että illalla poltamme post-it-laput takassa että voimavaroja vievät asiat “ikäänkuin poistuisivat sen mukana”. Näin teimmekin! 

Maalaustyöpaja Niinan vetämänä:

Maalaustyöpajassa soi rentouttava musiikki ja sai maalata mitä halusi akryyliväreillä. Maalaukset sai jokainen ottaa myös kotiin mukaan viimeisenä päivänä kun ne olivat kuivuneet. Työpaja oli virkistävä ja terapeuttinenkin kokemus kun sai muiden työpajojen ohessa tehdä jotain konkreettista. Taide on hyvä tapa esimerkiksi hyvinnvoinnin edistäjänä jos tekee itselleen mukavalla tavalla jotain taiteellista!

Ahdistuksenhallinta-työpaja Sallin vetämänä:

Salli piti työpajan ahdistuksenhallinnasta ja ahdistuksen hallintakeinot voi jakaa fyysisiin,psyykkisiin ja pelastussuunnitelmaan. Salli esitteli selviytymispakkauksensa,jota kantaa aina mukanaan siltä varalta jos ahdistus iskee päälle. Siellä voi olla esim.tarvittava lääkitys, särkylääkkeitä, chilipastillikarkkeja, käsirasva, huulirasva, laastareita, sakset, bussilippuraha, tikkari ja jotain mielekästä käsinkosketeltavaa! Salli kertoi, että hänen ahdistuksenhallinnan selviytymispakkaus on tarkoitettu paitsi auttamaan häntä, myös muita! Jokainenhan saa tietenkin halutessaan koota, jos haluaa, oman selviytymispakkauksen ja laittaa sinne mitä näkee tarpeelliseksi. 

Henkisenä ahdistuksen hallintakeinona voi esim. käyttää ahdistuksen tultua poistumalla hetkeksi tilanteesta,jos se auttaa,lepopäiviä tarpeeksi pitämällä ja itsemyötätunto. Jos kohtaa ahdistuneen ihmisen,voi yrittää auttaa häntä suuntaamaan huomionsa muualle vaikka kysymällä:”mikä on sun lempieläin?”. Silloin voi saada ahdistuneen ihmisen kiinnittämään huomio muualle ahdistavasta olosta. Salli esitteli työpajassa näitä hyviä,konkreettisia keinoja miten varautua jos ahdistus iskee päälle!