NIEMIKOTISÄÄTIÖN PDF-DOKUMENTTI

Ympäristö, Ympäristöteemat

Terveellistä toukokuuta ja ympäristöystävällistä ruokaa!

Ruoka aiheuttaa kolmanneksen arkielämämme ympäristökuormasta. Jo pienilläkin ympäristöystävällisillä ruokavalinnoilla teet ekoteon. Hyvän omantunnon lisäksi saat vaihtelevaa ja terveellistä herkuteltavaa! 

Niemikotisäätiölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti osoitukseksi määrätietoisesta työstä ympäristön hyväksi. Ekokompassi on Helsingin seudun ympäristöpalvelujen hallinnoima ympäristöjärjestelmä. 

Valitse lautasellesi 

  • lähiruokaa ja sesonkituotteita, kun mahdollista. Muista, että eurooppalainen omenakin on lähiruokaa verrattuna brasilialaiseen banaaniin. Ja vaikka ei olisikaan sesonki, suomalaiset pakkasmarjat ja juurekset ovat aina herkullista, terveellistä ja ekologista lähiruokaa! 
  • pääasiassa kasviksia. Syö punaista lihaa mielellään vain kerran viikossa. Niin sekä sinä että ympäristö voitte paremmin! Lihan voit korvata myös palkoviljatuotteilla (pavut, linssit, herneet). 
  • broileria korkeintaan pari kertaa viikossa ja muista suosia luomua, kun mahdollista! 
  • perunaa! Syö mieluummin perunaa kuin riisiä. Peruna kasvaa hyvin Suomessa eikä vaadi ympäristökuormittavaa viljelytapaa, se on täysin kolesteroliton ja sisältää valtavasti vitamiineja ja hivenaineita. Ja peruna muuten kannattaa keittää kuorineen!
  • täysjyväviljaa! Leivän lisäksi voit käyttää viljatuotteita myös lisukkeina (keitetty ohra) tai syödä sellaisenaan aamiaispuurona.
  • Muistathan, että maitotuotteita voit korvata myös esim. kauratuotteilla, joiden ansiosta saat tarvitsemasi kalsiumin (valitse kalsiumrikas tuote). 

Kiinnostaisiko lavakasvatus?

Tai jos muuten haluat tietää lisää ympäristöasioista, kysy yksikön ekotukihenkilöltä tai Niemikotisäätiön ympäristötyöryhmältä ymp@niemikoti.fi

Alla tulostettava pdf-tiedosto.

terveellinentoukokuu2021