Niemikotisäätiössä vietettiin toista kertaa omais- ja läheistapahtumaa syyskuussa. Hallinnon kokoustilassa Pasilassa istahti saman pöydän ääreen noin 20 henkilöä. Läheisten ja työntekijöiden lisäksi mukana oli myös kaksi opiskelijaa ja Niemikotisäätiön palveluiden käyttäjä. Tilaisuudessa kuultiin kahden tärkeän toimijan – Finfami Uusimaa ry:n ja Takuusäätiön – ajankohtaiset esitykset.

Läheis- ja omaistoimintaa koordinoi ja kehittää Niemikotisäätiössä Ulla Tiainen (Toimintakeskus Villa Borgis, päivätoiminta), Satu Toivonen (Ompelimo & Olohuone, työ- ja valmennustoiminta) ja Riikka Riipinen (Puusuutarin tuetut asunnot, asumispalvelut).

Vertaistuki ja ylipäänsä ymmärrys siitä, ettei ole yksin, on tärkeä tavoite omais- ja läheistoiminnassamme. Kun osallistujat kertoivat itsestään ja läheisestään, saimme kuulla useita mieltä lämmittäviä kiitoksia säätiön toiminnasta. Jaamme myös huolen asumisyksiköiden kunnosta erään omaisen kanssa. Keskusteluissa kävi ilmi nykyiset haasteet löytää asuntoja tai taloja, jotka ovat kustannuksiltaan mahdollisuuksien rajoissa palvelunkäyttäjillemme.

Rahaongelmista selviämiseen tukea

Toiminnanjohtaja Seppo Erosen Niemikotisäätiön toiminnan ja palvelujen esittelyn jälkeen Takuusäätiön Liina-Lotta Heinonen kertoi ihmisten erilaisista rahavaikeuksista ja niiden selättämismahdollisuuksista. Takuusäätiön tarjoama tieto ja puhelinneuvonta voivat olla tärkeänä apuna palvelunkäyttäjillemme ja heidän ohjaajilleen. Yleisimpiä keskustelunaiheita Takuusäätiön chat- tai puhelinneuvonnassa ovat mm. taloustilanteen aiheuttama ahdistus, maksuhäiriömerkinnät, häätöuhka, mitä velkojen maksamiseksi voi tehdä, järkevät lainat ja velkojien kanssa sopiminen. Suurta kiinnostusta herättää myös Takuusäätiön takaus pankkilainaan, jonka se voi ehtojen täyttyessä myöntää velkajärjestelyä varten. Takuusäätiö kamppailee omalta osaltaan resurssien riittämättömyyden kanssa; yhteydenottoja tulee jo nyt runsaasti enemmän kuin niihin voidaan vastata ja tulevat leikkaukset toiminta-avustukseen vähentävät vastausmäärää entisestään.

Lisätietoa Takuusäätiön toiminnasta >

Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu

Finfami Uusimaa ry:n omais- ja perheneuvoja Cata Forsström toi esille sen, kuinka läheisen sairastuessa vertaistuki ja ammattiapu ovat usein tarpeen myös omaisille, koska maailma siinä kohtaa väistämättä muuttuu. Mielenterveyshäiriöisten omaisia on n. puoli miljoonaa Suomessa ja siksi tukea antavat järjestöt ovat tärkeässä roolissa yhteiskuntamme hyvinvoinnissa. FinFami Uusimaa ry:ssä omainen/läheinen voi saada ammattilaisen tarjoamaa tukikeskustelua tai vertaisryhmien tukea lähi- tai verkkoryhmissä. FinFami Uusimaa ry järjestää myös kursseja ja tapahtumia, joissa osallistuja voi saada lisää ymmärrystä tilanteeseensa, konkreettisia työkaluja arjen haasteisiin tai vaikkapa turvallisen ja rentouttavan hengähdyshetken elämäänsä. Kurssit ja tapahtumat on suunnattu perheille, pariskunnille, puolisoille, nuorille ja vanhemmille koko läheisverkosto huomioiden. FinFami Uusimaa ry tarjoaa palveluja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Edellisten lisäksi omaisen opas löytyy verkosta venäjäksi, arabiaksi, soraniksi, somaliksi, farsiksi ja selkokielellä.

Lisätietoa FinFami Uusima ry:n toiminnasta >