Matleena:

Kokemusasiantuntijan kanssa työskentely helpottaa asiakkaan asemaan asettumista.

Valtti Valmennuksessa toimii viiden työvalmentajan lisäksi kaksi kokemusasiantuntijaa, joiden näkökulmia pidetään työyhteisössä suuressa arvossa. Koen, että työntekijänä on tärkeää pysähtyä pohtimaan kokemusasiantuntijan kanssa, missä asiakkaamme todellisuudessa tarvitsevat tukea.

Näen äärimmäisen tärkeänä, että kokemusasiantuntijat ovat mukana toimintamme kehittämisessä sekä aktiivisessa toiminnassa. Valtti Valmennuksen kokemusasiantuntijat toimivat ryhmissä työvalmentajan työparina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suunnittelemme yhdessä kokemusasiantuntijan kanssa koko ryhmävalmennuksen sisällön sekä toteutustavan. Lisäksi kokemusasiantuntijat osallistuvat toimintamme esittelyyn eri toimijoille ja järjestävät infoja ajankohtaisista, tärkeistä aiheista.

Kokemusasiantuntijat tuovat ryhmävalmennukseen oman osaamisensa lisäksi turvan tunnetta. Uskon, että kynnys osallistua ryhmiimme madaltuu, kun ryhmässä on muiden osallistujien ja työvalmentajan lisäksi kokemusasiantuntija.

Kokemusasiantuntijan läsnäolo sekä näkökulma voivat luoda asiakkaillemme myös toivoa siitä, että toipuminen ja yhteiskuntaan osallistuminen on mahdollista.

Kokemusasiantuntijat luovat läsnäolollaan samaistumispintaa ryhmään osallistuville, joka voi olla monelle voimaannuttavakin kokemus.
Se, että kokemusasiantuntija otetaan aidosti mukaan toimintaan luo myös luottamusta Niemikotisäätiöön ja sen palveluihin. Asiakkaillamme saattaa olla kokemus, etteivät he ole aiemmin päässeet vaikuttamaan esimerkiksi omaan hoitoonsa.

Kollegani kerran sanoi, ettemme ilman kokemusasiantuntijoita pysty toimimaan aidosti asiakaskeskeisellä tavalla, emmekä pysty kehittämään toimintaamme ilman heidän näkökulmaansa. Hän on tässä aivan oikeassa. Asiakaskeskeisyys on koko toimintamme perusperiaate Valtti Valmennuksessa. Kokemusasiantuntija avaa ammattilaiselle ikkunan asiakasnäkökulmaan, joka muuten saattaa jäädä teoriaosaamisen varjoon.

Aino:

Tieni kokemusasiantuntijaksi Valtti Valmennukseen

Reilu vuosi sitten pohdin, mitä alkaisin tehdä. Olin juuri saanut uuden kotini kalustettua ja muutenkin elämä oli tasaantunut. Minulla on ollut hyviä kokemuksia Niemikotisäätiön palveluista. Valtti Valmennus oli ennestään tuttu, joten soitin Valttiin ja sovin tapaamisajan. Aloin käydä Valtin ryhmävalmennuksissa. Pian tuli tunne, että minulla olisi annettavaa ryhmien suunnittelulle ja ohjaamiselle.

Olen tehnyt töitä päivätoiminnan ohjaajana ja pitänyt vertaisryhmiä sosionomiksi valmistumisestani lähtien. Kävin Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutuksen vuonna 2017. Päätin kysyä, voisinko olla kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana Valtti Valmennuksessa. Ilokseni sain myöntävän vastauksen ja pääsin heti mukaan ryhmien suunnitteluun ja ohjaamiseen.

Yhteistyö työvalmentaja Matleenan kanssa on sujunut todella hyvin. Matleenalla on hyviä ideoita ja ajatuksia, ja hän tarttuu nopeasti toimeen. Olemme molemmat järjestelmällisiä ja suoraan asiaan meneviä, mikä tekee yhdessä suunnittelusta selkeää ja sujuvaa. Matleena, minä ja työvalmentaja Pasi olemme kehittäneet työnhaussa tukevan ryhmän toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pasin ottamassa kuvassa Matleena ja Aino

Antoisinta yhteistyössä työvalmentajien kanssa on ollut kuulluksi tuleminen sekä merkityksellisen tekemisen saaminen osaksi omaa arkea. Luottamus omiin kykyihini on lisääntynyt ja saan hyödyntää osaamistani. Niemikotisäätiön lähestymistapa toipumisessa tukemiseen on mielestäni mahtava. Toipumisorientaatio mahdollistaa sen, että asiakas pystyy aidosti itse vaikuttamaan toimintaan ja omaan toipumiseensa.

Ainon ja Matleenan terveiset

Ohjaamme yhdessä työnhakuteemaisia, matalan kynnyksen ryhmiä Valtti Valmennuksessa. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, ellei siitä erikseen mainita. Tarkemmat tiedot ryhmistä löydät osoitteesta kalenteri.niemikoti.fi.