koronaepidemian aikana
arkisin 10–17
numerossa 050 404 0022

Lue lisää >

Niilon vapaa vertais-chat on aina auki ja kokemus­asian­tuntijoiden vetämä chat-kahvila ti klo 17 ja la klo 14.

Lue lisää >

Palvelunkäyttäjä, saat apua sähköiseen asiointiin ja yhteydenpitoon Mieli Töihin -yksiköstä. Lue lisää.

Onko sinulla hyvä linkki, joka voisi auttaa korona-pandemian aikana? Lähetä se meille tällä lomakkeella!
Linkkivinkki

Asuminen | Tuki virka-aikaan + yöpartio

AKKU-arviointi ja tuetut asunnot

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne

Elämme koronaviruksen aiheuttamaa poikkeuksellista aikaa, mikä vaikuttaa nyt meidän kaikkien arkeen Niemikotisäätiössä. Palvelunkäyttäjien ja henkilökunnan terveyden turvaamiseksi työ-, valmennus- ja toimintayksiköt on suljettu ja ulkopuoliset vierailut riskiryhmien asumispalveluyksiköissämme ovat toistaiseksi kiellettyjä. Samasta syystä myös rekrytointi ja uusien opiskelijoiden harjoittelujaksot on toistaiseksi peruttu.

AKKU-arviointi ja tuetut asunnot tarjoaa asumiskyvyn arviointia helsinkiläisille mielenterveyskuntoutujille. Arviointijakson aikana arvioidaan ja kartoitetaan kokonaisvaltaisesti mahdollinen tuen tarve asumisessa, sekä kullekin kuntoutujalle kuntoutumisensa vaiheeseen sopivin asumismuoto. Arviointi tapahtuu aina yhteistyössä asiakkaan kanssa.

 

Puusuutarintie 2-4, 00620 Helsinki
Asiakaspaikkamäärä: 21
Henkilökunta paikalla: virka-aikaan + yöpäivystys
Vastaava ohjaaja: 050 404 0020
Henkilökunta: tiedustelut ja haastattelujen sopiminen, soita 050 404 0021 tai 045 657 7864

Arviointijaksot ovat toistaiseksi tauolla.

Ei harjoittelupaikkoja

Koronavirusepidemian vuoksi emme ota tällä hetkellä harjoittelijoita.

AKKU-arviointi (2001) ja tuetut asunnot (1998) tarjoaa asumiskyvyn arviointia ja tuettua asumista helsinkiläisille mielenterveyskuntoutujille. Yksikössä on yhteensä 21 (22) asiakaspaikkaa ja se on osa Niemikotisäätiön Jälleenvuokraus toimintaa. Asunnot ovat yksiöitä, joissa on avokeittiö ja kylpyhuone. Lisäksi yksikössä on yksi kaksio. Yksikkö sijaitsee Helsingin Metsälässä. Yksikössä työskentelee virka-ajan puitteissa kaksi ohjaajaa.

AKKU-arviointijakson asiakas on helsinkiläinen aikuinen, jolla ei ole varmaa käsitystä asumisen taidoistaan ja joka on asunnoton tai syrjäytymisuhan alla. Asiakkaat tulevat sairaalasta, asuntolasta, omasta asunnosta, vanhempien luota tai SAS-ryhmän ohjaamana. Palveluun pääsy edellyttää helsinkiläisyyttä. AKKU-jaksolle hakeudutaan ottamalla yhteyttä yksikköön ja sopimalla alkuhaastatteluaika. Haastatteluun on halutessaan mahdollista ottaa mukaan hoitavan tahon edustaja. Kustannuksiin voi tarvittaessa hakea toimeentulotukea.

Arviointijakson aikana arvioidaan ja kartoitetaan kokonaisvaltaisesti mahdollinen tuen tarve asumisessa ja asiakkaan elämänvaiheeseen sopivin asumismuoto. Arviointijakson sisältö pohjautuu asiakkaan omiin tavoitteisiin asumisen suhteen ja toteutus tapahtuu aina yhteistyössä asiakkaan kanssa. Jakson aikana asumisen tuen tarpeen selvittämisen lisäksi tavoitteena on luoda asiakkaalle ympäristö, jossa omien voimavarojen ja mahdollisuuksien kokemus vahvistuu.

Jakson pituus on viisi viikkoa ja jaksolle otetaan kolme asiakasta kerrallaan. Jakson aikana käynnistetään asunnonhakuprosessi ja jakson jälkeen asiakas siirtyy odottamaan itselleen sopivan asumismuodon löytymistä. AKKU-jaksolle tullessaan asiakkaalla tulee olla tiedossa paluuosoite jakson päättymisen jälkeen, sillä asunnon saantiin voi mennä aikaa. Joskus asiakkaan on mahdollista jatkaa asumista samassa asunnossa arviointijakson jälkeen tuetun asumisen asiakkaana.

AKKU-yksikön tuettuun asumiseen asiakkaat tulevat Helsingin kaupungin SAS-toiminnan tai Niemikotisäätiön NSAS-työryhmän kautta. Asiakkaalta edellytetään itsenäistä pärjäämistä iltaisin sekä viikonloppuisin. Päihteidenkäytön tulee olla hallinnassa.Tuetussa asumisessa ohjaajan ja asiakkaan yhteistyösuhteen keskiössä on asiakkaan identiteetin vahvistuminen ja omien voimavarojen löytyminen sairaudesta huolimatta. Toipumista tuetaan ja mahdollistetaan usein yhteistyössä moniammatillisen hoitoverkoston ja alan eri toimijoiden kanssa. Toiminnan ja ohjaustyön viitekehyksenä on (recovery) toipumisorientaatio. Tuetussa asumisessa asumisaika määräytyy aina asiakaskohtaisesti. Tärkeä tulevaisuuden näkymä ja tavoite jokaisella asiakkaalla on kuitenkin muutto omaan asuntoon.

Julkaisut liittyen AKKU-arviointi ja tuetut asunnot

-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös