1089 palvelunkäyttäjää + vain 10 työntekijää = aina positiivista asiakaspalautetta.
Miten tällainen yhtälö Jälleenvuokrauksessa on mahdollinen? Timo Sampo kertoo.

Niemikotisäätiön Jälleenvuokraus-yksikkö hallinnoi 1085 Helsingin Asuntohankinnan tai Helsingin kaupungin omistamaa asuntoa. Suurin osa näistä asunnoista on yksiöitä. Asunnot ovat hajasijoitettuna Helsingin eri kaupunginosissa. Jälleenvuokraus-yksikössä työskentelee 8 sosiaali- ja terveysalan työntekijää, ammatti-isännöitsijä sekä jälleenvuokrauksen prosessivastaava.

Asuminen sujuu hienosti – vuodessa vain 1-2 häätöä

Pientä määrää selittävät toimiva asiakasohjaus, verkostotyön onnistuminen sekä ammattitaitoinen koulutettu henkilökunta. Ohjaajat haastattelevat kaikki uudet asukkaat ja näin tuleva omaohjaaja tulee asukkaalle tutuksi jo ennen varsinaisen asumisen alkua. Haastattelutilanteessa kartoitetaan uuden asukkaan toiveet ja tuleva tuen tarve. Vähäistä häätöjen määrää selittää myös työryhmän tehokkaasti suunnitellut ennaltaehkäisevät kotikäynnit sekä kyky vastata asukkaan akuutteihin tarpeisiin.

Sosiaalinen isännöinti – mitä se on?

Sosiaalisen isännöinnin tavoitteena on asumisen onnistuminen, jatkuminen ja asukkaan elämänlaadun kohottaminen. Asukas kohdataan ja huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Yhteistyökumppaneiksi otetaan aktiivisesti huoneiston omistaja, kiinteistön huolto sekä julkisen sektorin palvelut. Asukkaan kanssa yhdessä ratkaistaan ennaltaehkäisevästi pulmia. Käsiteltävät asiat voivat olla asukkaan virallisten asioiden hoitamista tai arkisempia käytännön asioita.

Tapahtumia, tapaamisia ja yhdessäoloa

Jälleenvuokraus järjestää vuosittain legendaariset Malmin kesäjuhlat, josta Niemikotisäätiön kesä virallisesti alkaa. Myös pikkujoulu on suosittu ja kerää asiakkaita vuodesta toiseen mukavasti. Asukastapaamiset, urheiluryhmät, retket ja kesäleirit tuovat rytmiä, vaihtelua ja tärkeää yhdessäoloa palvelunkäyttäjien arkeen.

Toipumisorientaatio näkyy asukkaan ja ohjaajan vuorovaikutussuhteissa

Asukasta tuetaan kohti asukkaan itse määrittelemiä tavoitteita ja tulevaisuus suunnitellaan näiden pohjalta. Oma asunto ja riittävä tuki muodostavat oleellisen pohjan elämän merkitykselliseksi kokemiselle ja oman vastuun ottamiselle.

Koko säätiö toipujan tukena

Jälleenvuokrauksen asukkaat tulevat useimmiten suoraan säätiön tuetuista asuntoyksiköistä. Tämä tiivis yhteistyö auttaa hahmottamaan palvelunkäyttäjän kokonaistilannetta ja palvelunkäyttäjä hyötyy yhteistyöstä päästessään muuttamaan itsenäisempään asumismuotoon ilman, että joutuisi etsimään omaa asuntoa pääkaupunkiseudun haastavilta asuntomarkkinoilta. Jälleenvuokrauksen vahva tuki asumisen alussa varmistaa onnistuneen asumisen aloittamisen. Asukkaat käyvät myös säätiön toimintayksiköissä, mikä osaltaan tuo palvelunkäyttäjän arkeen toivottua sosiaalista kanssakäymistä.