Olet tässä: Niemikotisäätiö /

  •  

     

Vieraskynä: Mari Rantasila

Uudessa vieraskynä-sarjassamme Mari Rantasilan mietteitä mm. työkeskusten merkityksestä.

Olen käynyt 1990-luvulta lähtien säännöllisin väliajoin ottamassa kopioita Niemikotisäätiön Paloheinän työkeskuksessa. Kun se siirrettiin osaksi Haagan yksikköä, tässäkin paikassa olen piipahtanut useasti. Työkeskuksen reilu meininki saa minut aina hyvälle tuulelle ja sen rauhalliset ja persoonalliset työntekijät ovat tulleet tutuiksi. Kiireisen elämän keskellä työkeskus on kuin keidas, jossa ihminen kohdataan sellaisena kuin hän on, ja stressaantunut mieli saa levätä. 

Vuodesta 2012 lähtien olen suunnitellut elokuvaa nimeltä Masennuskomedia (romanttinen komedia naisen rakkaudesta työhön), joka tapahtuu työkeskuksessa. Olen haastatellut siellä olevia ihmisiä, tutustunut heidän töihinsä (en saanut aikaan yhtään kelvollista adressia, kirjeiden postitus sujui paremmin) ja keskuksen tyyliin toimia työpaikkana. Tapa, jolla työkeskusta johdetaan, on saanut minut monasti miettimään, että sinne  pitäisi viedä yritysjohtajia opintomatkalle tutustumaan siihen, miten ihminen kohdataan ja yhtiötä johdetaan toimivalla tavalla. Työpaikan pitäisi olla sellainen, että ihminen voi kykyjensä mukaan tehdä töitä ja hänet huomioidaan myös yksilönä, ei pelkkänä koneiston osana. Kaikille pitäisi löytää oma hommansa, jossa voi toimia, oli tahti sitten nopea tai vähän hitaampi. Työntekijän hyvinvointi tuo mukanaan laatua, se tuntuu monelta nykyajan johtajalta unohtuvan tai sitten siitä ei vain välitetä.

Tällä hetkellä osalla on töitä niin paljon, että he eivät jaksa niitä tehdä ja sairastuvat, osa taas sairastuu siksi, ettei heillä ole töitä ollenkaan.

Ihminen tarvitsee työtä ollakseen terve ja toimiva osa yhteiskuntaa.  Tällä hetkellä osalla on töitä niin paljon, että he eivät jaksa niitä tehdä ja sairastuvat, osa taas sairastuu siksi, ettei heillä ole töitä ollenkaan. Tahti on muuttunut kaikkialla niin kovaksi, että yhä enemmän ihmisiä tippuu kelkasta eikä heille löydy sijaa yhteiskunnassa. Tulosten pitäisi koko ajan kasvaa. Tehostus, kulujen pienentäminen ja kilpailuttaminen ovat sanoja, joita toistetaan mantran tavoin. On hyvä, että työpaikkoja yritetään saada toimimaan paremmin, mutta valitettavan usein se tuntuu tarkoittavan sitä, että halvin tarjous voittaa kaikessa, eikä laadulla ole mitään merkitystä.

Myös Niemikotisäätiö joutuu varmasti vastaamaan näihin aikamme haasteisiin. Toivon, että siellä kuitenkin laatu ja sitä kautta tulevat tulokset ihmisen hyvinvoinnissa ovat edelleen ne asiat, jotka ovat tärkeimpiä eikä kulujen pienentämistä jouduttaisi tekemään laadun kustannuksella. Se kun mielenterveyspuolella tulee varmasti pidemmän päälle rahallisesti kalliimmaksi puhumattakaan siitä, mitä se tarkoittaa henkisesti. 

Elokuvahankkeeni on ollut vaikea rahoittaa ja tällä hetkellä näyttää siltä, että tarina toteutuu teatterissa. Tärkeintä minulle on, että se tulisi yleisön eteen jossain muodossa jossain vaiheessa. Joten aion jatkaa taistelua ja käyn aina välillä työkeskuksessa tankkaamassa ihmisen kohtaamista ja arvostamista ihmisenä. Sitten on taas helpompi jatkaa eteenpäin tarpomista tässä hektisessä "tulos tai ulos" -maailmassa.

 

Mari Rantasila

Näyttelijä, ohjaaja, muusikko, TeM

 

Kuva Wikipedia

Kommentit (0)

Ei kommentteja

Kirjoita uusi kommentti