•  

     

Olemme mukana vaikuttamassa yhteiskunnan hyvinvointiin

Niemikotisäätiö mukana kansainvälisessä geenitutkimuksessa

Uuden geenitutkimuksen avulla pyritään saamaan lisää tietoa psykoosisairauksien periytyvyydestä. Tämän tiedon pohjalta voidaan tulevaisuudessa kehittää parempia hoitoja. Suomalainen psykoosisairauksien periytyvyysmekanismeja selvittävä tutkimus SUPER on osa laajaa kansainvälistä geenitutkimusta.

Kyseessä on tilastollinen geenitutkimus, minkä vuoksi tutkimukseen kerätään paljon näytteitä, vähintään 10.000 Suomesta ja kansainvälisesti tavoitteena on 100.000 osallistujaa.

Miksi tutkimus on tärkeä?

Miksi tutkimukseen kannattaa osallistua, Helsingin aluekoordinaattori Jussi Niemi-Pynttäri?

– Psykoosisairaudet ovat hyvin yleinen ilmiö, joka koskettaa omakohtaisesti 3,5 % väestöstä ja läheiset huomioonottaen suurimmalla osalla väestöstä on jonkinlainen kokemus asiasta. Tiedämme yhtä ja toista jo nyt siitä miten tilannetta voidaan helpottaa ja mitä voidaan tehdä psykoosista kärsivien ihmisten hyväksi, mutta toisaalta monissa hoitokeinoissa on vielä paljon kehitettävää. Esimerkiksi meillä on paljon hyviä lääkkeitä, mutta monilla lääkkeillä valitettavasti on myös haittavaikutuksia. Kun ymmärrämme paremmin mitkä mekanismit ovat sairauden taustalla, pystymme kehittämään paremmin lääkkeitä, joilla on vähemmän haittavaikutuksia ja enemmän hyötyvaikutuksia. Lisäksi tutkimuksella saadaan lisää tietoja minkälaiset asiat liittyvät siihen, että osa ihmisistä sairastuu psykoosiin.

– Tutkimuksessa saadaan valtavan iso aineisto, suurempi kuin koskaan aiemmin on kerätty. Geenien tutkimiseen liittyvä nykyteknologia on kehittynyt niin pitkälle, että näinkin laaja tutkimus on ylipäänsä mahdollinen ja tällä saadaan siksi harvinaisempiakin asioita ja mekanismeja esille, Niemi-Pynttäri jatkaa.

Kuka voi osallistua tutkimukseen?

Tutkimukseen voi osallistua täysi-ikäinen henkilö, joka on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut psykoosisairauden tai hänellä on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Minkälainen apu Niemikotisäätiön mukanaolosta on, tutkimushoitaja Arja Minkkinen?

– Niemikotisäätiö tuli mukaan tutkimukseen 2017 ja yhteistyö on lähtenyt käyntiin mukavan virkeästi. Edelleen mielellään voi osallistua, sillä aineistoa kerätään vuoden 2018 loppuun. Halukkaiden kannattaa jutella asiasta Niemikotisäätiön työntekijöiden kanssa, joilla on tutkimuksen esitteitä ja tutkimushoitajien yhteystiedot. Tutkimusajankohdan ja käytännön järjestelyt voi sopia hoitajien kanssa puhelimitse tai sähköpostitse.

Mitä tutkimustilanteessa käytännössä tapahtuu ja kuinka kauan se kestää?

– Tutkimustilanne vie 1–1,5 tuntia, tutkimushoitaja Minkkinen kertoo. – Tutkimukseen kuuluu kaksi haastattelua, joista toinen täytetään etukäteen ja toinen itse tutkimustilanteessa. Haastatteluilla pyritään selvittämään yleisiä tausta- ja terveyteen liittyviä tietoja. Tutkittavalta otetaan pituus, paino, vyötärönympärysmitta ja verinäyte. Lisäksi tutkittava saa tehtäväkseen tablettitietokoneella kaksi pientä tehtävää, joista toinen mittaa reaktioaikaa ja toinen muistin toimintoja.

– Haluamme, että osallistuminen käy mahdollisimman jouhevasti eikä esimerkiksi tarvitse matkustaa kauas, tästä syystä on käyty paikan päällä Niemikotisäätiön yksiköissä. Osallistuminen onnistuu myös poliklinikoilla ja esim. Auroran sairaalassa. Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni tietää tutkimuksesta ja työntekijöitä on siksi informoitu laajasti, kertoo Minkkinen.

Osallistuja saa vaivanpalkaksi 20 euron lahjakortin ja hyvän mielen, koska osallistumalla voi auttaa tulevia sukupolvia.

Niemikotisäätiö toivottaa tärkeälle SUPER-tutkimukselle onnea ja menestystä!

Haluatko mukaan tutkimukseen?

Ota yhteyttä Niemikotisäätiön työntekijään, lääkäriisi tai suoraan tutkimushoitajiin.

Lisätietoja: www.superfinland.fi