1 - 1 / 1

 • Nimi

  AKKU -arviointiyksikkö

  Osoite
  Tinasepäntie 48
  Postinumero
  00620 Helsinki
  Fax
  Faksi. 09 728 7081
  Sähköposti
  akku(at)niemikoti.fi
  Kuvaus

  Vastaava ohjaaja puh. 050 404 0021
  Henkilökunta puh. 045 657 7864

AKKU- arviointiyksikkö

AKKU-arviointiyksikkö on perustettu vuonna 2001. AKKU on osa Niemikotisäätiön jälleenvuokraustoimintaa.
 
Yksikössä työskentelee kaksi ohjaajaa. AKKU–yksikkö sijaitsee Helsingin Metsälässä, osoitteessa Tinasepäntie 48. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Niemikotisäätiön Tinasepäntien asumisyksikkö, joka luo osaltaan turvaa asiakkaille iltaisin ja viikonloppuisin. Niemikotisäätiön yöpäivystyksen tuki on myös AKKU–yksikön asiakkaiden käytettävissä.

AKKU–yksikön asiakkaat ovat helsinkiläisiä aikuisia mielenterveyskuntoutujia, joilla ei ole varmaa käsitystä asumisen taidoistaan ja jotka ovat asunnottomia tai syrjäytymisuhan alla.

Asiakkaat tulevat arviointijaksolle sairaalasta, asuntolasta, omasta asunnosta, vanhempien luota tai SAS-ryhmän ohjaamana. Palveluun pääsy edellyttää helsinkiläisyyttä, voimassaolevaa suhdetta psykiatrian poliklinikalle, terveysasemalle tai muuhun avohoidon toimipaikkaan.

AKKU- jaksolle hakeudutaan ottamalla yhteyttä yksikköön ja sopimalla haastatteluaika. Haastatteluun toivotaan mukaan asiakkaan lisäksi hoitavan tahon edustaja.

AKKU- arviointiyksikköön otetaan kerralla enintään kuusi kuntoutujaa ja arviointijakso kestää n. 5 viikkoa. Kaikki jaksolle tulevat aloittavat samana päivänä. Jaksoja on vuosittain kuusi tai seitsemän.

Asiakas asettaa omat tavoitteensa AKKU- jaksolle. Henkilökunta täydentää ja arvioi niiden toteutumista yhdessä asiakkaan kanssa koko jakson ajan.  Asiakkaille jakso maksaa (25.2.2014) alkaen 450 €.

Työmenetelminä käytetään mm.
- itsearviointia (PETO-50 perustoimintojen itsearviointi, JESI jokapäiväisestä elämästä itsearviointi)
- vertaistukea
- palveluohjausta (tutustumiskäynnit eri palveluihin)
- toimintaterapian työvälineet (esim. OSA toimintamahdollisuuksien itsearviointi, MOHOST)
- verkostotyö (mm. sosiaali- ja terveydenhuolto, päivä- ja työtoiminnat, asumisyksiköt, koulut ja järjestöt)

AKKU- jaksolla harjoitellaan ja arvioidaan mm.
- kodinhoitoa, ruoanlaittoa
- omien asioiden hoitamista
- sosiaalisia taitoja
- oireiden hallintaa
- viikkorytmin luomista ja mielekkään tekemisen löytämistä
- lääkehoidon toteutumista

AKKU on verkostoitunut mielenterveysasiakkaiden kuntoutusprosessiin. Jakson aikana arvioidaan ja kartoitetaan kokonaisvaltaisesti mahdollinen tuen tarve asumisessa tai kullekin kuntoutujalle kuntoutumisensa vaiheeseen sopivin asumismuoto. Asunnonhakuprosessi käynnistetään jo AKKU- jakson aikana. AKKU- jaksolle tullessaan asiakkaalla pitää olla tiedossa paluuosoite jakson päättymisen jälkeen, koska asunnonhaku voi olla aikaa vievä prosessi.