Olet tässä: Niemikotisäätiö /

  •  

     

Masennuskomedia – Niemikoti-kokemuksia Kansallisteatterin näyttämöllä

Mari Rantasilan ideoima ja ohjaama näytelmä kertoo “keski-ikäisestä huonostikäyttäytyvästä ja kohtuuttomasta” Eevasta, joka singahtaa yhteiskunnan menestyjien rattaista burnoutin seurauksena mielenterveyskuntoutujien työkeskukseen. Työkeskus, sen asiakkaat ja henkilökunta muodostavat näytelmän viitekehyksen.

Rantasilan lisäksi komedian kirjoittajat Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi ovat viettäneet aikaa ja tutustuneet Niemikotisäätiön työkeskuksen toimintaan (aiempi Paloheinä, nykyinen Haagan toimintatalo) ja ihmisiin siellä. Myös Masennuskomedian muu työryhmä kävi tutustumassa Haagaan prosessin aikana.

Ohjaaja Rantasila kertoo käsiohjelmassa: “Halusimme lähestyä tätä aihetta nimenomaan komedian kautta. Kun kerroin kuntoutujile, että olen tekemässä työkeskukseen sijoittuvaa näytelmää, moni kyseli: ‘Ei kai se ole liian ahdistava, onhan siinä myös huumoria?’. Kuntoutujat itse puhuvat elämästään välillä hyvinkin mustan huumorin sävyttämänä, joten miksei komedia olisi mahdollinen tapa käsitellä aihetta myös draamassa.”

Käsiohjelmassa on kokonainen aukeaman juttu Niemikotisäätiöstä Haagan toimintatalon Tarja Alvesalon ansiokkaasti kertomana. Jaanan, Heikin ja Jarin tarinat tuovat mukavasti esiin kuntoutujien erilaisia taustoja.

Paloheinä/Haagasta Rantasila kertoo “Paikan reilu ja verkkainen meininki saa minut aina hyvälle tuulelle, ja sen rauhalliset työntekijät ja persoonalliset kuntoutujat ovat tulleet tutuiksi. On surullista, että ‘oikeilla’ työpaikoilla on usein täysin päinvastainen tunnelma. Työntekijöiden hyvinvointi ei kuulu tavoiteltaviin asioihin, koska tuottavuus menee kaiken edelle … Kuntoutujat ovat opettaneet minulle enemmän elämästä ja ihmisestä kuin olisin mistään kirjoista voinut lukea.”

Masennuskomedian kantaesitys oli Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 29.11.2017. Esitykset jatkuvat koko kevään 2018, lisätietoja saa ja lipun voi ostaa osoitteessa: kansallisteatteri.fi/esitys/masennuskomedia/